VIDEO: Cine este fugarul arestat vineri și care a recunoscut că este „teroristul cu pălărie” de la Bruxelles

  • Adelina Mitrache
  • 10 aprilie 2016
  • Externe

Procurorul general al Belgiei a afrmat că Mohamed Abrini a recunoscut că a este “bărbatul cu pălărie”, prezent pe aeroportul Zaventem din Bruxelles în data de 22 martie, când au avut loc atentatele, relatează Reuters.

“I-am arătat înregistrarea video pregătită de echipa noastră specială”, a spus un purtător de cuvânt al Parchetului. “A fost nevoit să recunoască că este el”, a adăugat acesta.

Autorităţile belgiene au inculpat patru suspecţi, inclusiv pe Mohamed Abrini, pentru “participare la activităţi teroriste” în legătură cu atentatele de la Bruxelles, iar alţi doi suspecţi au fost eliberaţi în urma unor “audieri amănunţite”, a informat sâmbătă Parchetul federal.

Cel de-al doilea suspect fugar căutat de poliție după atentatele care au avut loc în data de 13 noiembrie la Paris a fost prins, dar rolul exact jucat de Mohamed Abrini, arestat vineri la Bruxelles, la trei săptămâni după prietenul său Salah Abdeslam, rămâne să fie clarificat.

Poliția belgiană difuzase fotografia lui Abrini. În vârstă de 31 de ani, cu barbă aranjată, în ținută sport, acesta intra într-o mașină de culoare neagră, alături de șofer, cu un pachet de snacks-uri în mână, scrie publicația belgiană La Libre.

foto

 „Periculos și probabil înarmat”, au precizat anchetatorii. Imaginea este datată din 11 noiembrie, când, la lăsarea serii, acest belgiano-marocan, originar din Molenbeek, comunitatea bruxelleză cunoscută ca pepinieră pentru jihadiști, s-a oprit într-o stație de alimentare din Ressons, în nordul Parisului, în sensul de mers spre Bruxelles.

Mașina, un Clio negru, a fost folosită peste două zile de atentatorii kamikaze de la Stade de France, iar partenerul de drum era chiar Salah Abdeslam, vechiul său prieten devenit inamicul public numărul 1 după arestarea sa, în data de 18 martie.

Anchetatorii au reușit să pună cap la cap informațiile și să afle parcursul lui Abrini. Ei susțin că Abrini i-a însoțit pe frații Abdeslam în cele două drumuri făcute între Bruxelles și Paris în zilele de 10 și 12 noiembrie.

Familia lui însă a jurat, în timpul declarațiilor acordate AFP, că el era la Molenbeek în data de 13 noiembrie la ora producerii atentatelor de la Paris.

Abrini a devenit suspect și a fost pus sub mandat de arestare european de către judecătorii parizieni.

Mohamed Abrini și Salah Abdeslam sunt prieteni vechi, familiile lor locuind la doi pași, în Molenbeek. „Erau prieteni din adolescență, dar nu au făcut școala împreună”, a povestit mama lui Abdeslam, convinsă de nevinovăția fiului ei.

Abrini a abandonat școala la 18 ani și a început o bogată carieră de infractor, fiind arestat pentru deținere de droguri. Poreclit „brioșa” pentru că lucra într-o patiserie, el „iubea mult banii și îi plăcea să umble cu ei. Avea reputația că făcuse 200.000 de euro. E un hoț, n-a vorbit niciodată de religie sau treburi din astea”, le-a declarat un cunoscut, Ali Oulkadi, anchetatorilor.

Pus pe lista islamiștilor radicali de serviciile secrete belgiene, Abrini a fost înregistrat la revenirea din Siria, în 2015, după un scurt sejur. Fratele lui mai mic, Soulaimane, a murit acolo la doar 20 de ani. Era cunoscut de serviciile antiteroriste ca fiind membru al aceleiași celule ca și Abdelhamid Abaaoud, unul dintre organizatorii atentatelor de la Paris.

Mohamed Abrini a fost arestat vineri, în Anderlecht, Belgia, după cum au anunțat polițiștii.

El este suspectat că ar fi „teroristul cu pălărie” surprins în imaginile de pe aeroportul Zaventem înaintea atentatelor și la stația de metrou Maelbeek.

„Pentru moment nu putem face mai multe comentarii”, au declarat reprezentanți ai parchetului belgian.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *