Ultimele Știri

VIDEO: „Cer Guvernului României să mă elibereze cât mai repede”

Iulian Gherguț, ostatic român răpit în Burkina Faso în aprilie 2015

Gruparea teroristă al-Mourabitoune a publicat sâmbătă o înregistare video cu ostaticul român Iulian Gherguţ, care face apel la autorităţi să negocieze cu răpitorii pentru eliberarea sa. Clipul de aproximativ un minut a apărut ieri pe site-ul Live Leak și este primul semn de viaţă al ostaticului român, de la răpirea sa, la 4 aprilie, în apropierea unei mine de mangan din Tambao.

Iulian Gherguţ se ocupa de securitatea companiei deținută de milionarul Frank Timiș, Pan African Minerals. Militar de carieră, românul rapit in Burkina Faso a luptat în Legiunea Străina Franceză. Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat: „Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”.

Data înregistrării video apărute de abia ieri pe Internet este de 18 august. Iulian Gherguţ se prezintă şi spune că este deţinut de al-Mourabitoune, la Tambao, în nordul statului Burkina Faso, implorând să se negocieze cu răpitorii pentru a obţine cât mai rapid eliberarea sa. MAE a confirmat în această dimineața autenticitatea materialului video făcut public pe site-ul Live Leak. 

Familia cetăţeanului român a fost informată de către Celula de criză interinstituţională (MAE, SRI, SIE, MAPN), formată în baza „Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României”, cu privire la apariţia materialului video.

„În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deţinute deja de celula de criză interinstituţională conform cărora cetăţeanul român se află în viaţă şi este în bune condiţii de sănătate”, comunicat al Ministerului Afacerilor Externe

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*