Ultimele Știri

VIDEO: Ce se întâmplă când o cometă loveşte Soarele?

Ştim cu toţii ce se întâmplă atunci când un meteorit loveşte Pământul, dar ce se întâmplă atunci când loveşte Soarele?

Atât ştiinţa, cât şi cinematografia, susţin ideea conform căreia contactul unei comete cu Pămânul reprezintă mai degrabă un scenariu apocaliptic. Dar ce s-ar întâmpa dacă acea cometă ar lovi Soarele?

Ce sunt cometele?

Cometele sunt blocuri gigantice de rocă şi gheaţă care, în sistemul nostru solar, urmează orbite eliptice în jurul Soarelui. Pe măsură ce se apropie de acesta, vânturile solare topesc o parte din gheaţă şi le conferă cometelor acele cozi spectaculoase.

comet

Majoritatea cometelor orbitează la o distanţă destul de mare de Soare, dar cele care se apropie se numesc „sungrazers” şi pot trece la o distanţă de câteva mii de mile de suprafaţa acestuia. Trebuie însă reamintit că Soarele nu are de fapt o suprafaţă, ci este doar o minge mare de gaze foarte fierbinţi – în principal hidrogen.

Limita Roche reprezintă distanţa la care un satelit natural este distrus de forţele mareice datorate atracţiei corpului în jurul căruia gravitează. Când depăşesc această limită, cometele de dimensiuni mici sunt pur si simplu distruse de forţa gravitaţională a Soarelui. Cometele de dimensiuni mai mari şi cu o structură mai dură pot supravieţui şi pot trece în afara Limitei Roche, dar se confruntă totuşi cu spargerea rocilor cauzată de radiaţiile solare.

O cometă suficient de puternică pentru a trece prin Soare suferă schimbări serioase până reuşeşte să ajungă la orbita iniţială. După ce ajunge la o viteză mai mare de 370 de mile pe secundă, cometa este aplatizată de atmosfera soarelui, generând o explozie fantastică, care aruncă valuri de radiați ultraviolete și raze X. Aceste incidente sunt foarte spectaculoase, dar nu prezintă nici un pericol pentru Pământ.

Vezi aici imagini spectaculoase de la NASA!

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*