Ultimele Știri

(VIDEO) Ce nu s-a văzut la TV din protestul medicilor

Protestul medicilor

Sute de medici au protestat, joi, în fața Ministerului Sănătății. Oamenii sunt nemulțumiți de salariile mici și de faptul că nu le sunt plătite gărzile. De Ziua Mondială a Sănătății, demonstranții au amenințat că vor declanșa greva generală, dacă autoritățile vor continua să le calce în picioare drepturile.

Reporter: Care este soluția, din perspectiva dvs.?

Protestatar: „Până când nu se va depolitiza instituția medicală, nu se va face absolut nimic în beneficiul pacientului, și nici al medicului. Drept pentru care, medicii pleacă din țară, pacienții sunt revoltați. Noi suntem la mijloc între un sistem nefuncțional și ineficient și un pacient nemulțumit.”

„Noi, cei peste 40 de ani, care am generat protestul, ne-am obișnuit cât de cât în mocirla în care ne scăldăm, dar ei nu trebuie să înghită porcăriile ca noi. Noi ne luptăm în primul rând pentru copiii noștri, ca să avem și noi o țară demnă de a locui în ea.”

Reporter: „Dar pentru cei care ajung la concluzia că nu trebuie să stea aici, și după ce termină facultatea se mută în altă țară, ce mesaj aveți?”

Protestatar: „Este opțiunea fiecăruia și, sincer, îi admir, numai că unii dintre noi nu putem pleca. Aici trebuie să înțeleagă Guvernul, că dacă nu putem pleca, nu trebuie să ne umilească pentru că am rămas.”

Reprezentanții sindicatelor din sănătate susțin că vor putea declanșa greva generală în două săptămâni, dacă guvernanții vor continua să îi ignore.

Reporter: De ce ai ieșit în stradă?

Protestatar: „Am ieșit pentru a ni se recunoaște drepturile și pentru a ni se plăti gărzile. Mai ales pentru rezidenți, gărzile nu se plătesc. Deci, 24 de ore lucrăm gratis. Nu vrem neapărat măriri, cât să ni se recunoască drepturile. La rezidenți să se plătească drepturile, așa cum ar trebui să se plătească.”

Reporter: Nu te-ai gândit să pleci peste hotare?

Protestatar: „Nu, nu, vreau să rămân acasă.”

Reporter: De ce? Nu vrei și tu să câștigi mai bine?

Protestatar: „Nu neapărat. Nu am făcut medicina pentru bani, am făcut medicina ca să salvez vieți.”

Peste 12.000 de angajați din sistemul sanitar din toată țara au protestat între 21 și 27 martie prin grevă de tip japonez, iar potrivit calendarului anunțat de sindicate, pe 11 – 17 aprilie va fi grevă de avertisment, cu încetarea activității timp de două ore.

Dacă până atunci revendicările sindicaliștilor nu vor fi soluționate, pe 18 aprilie medicii vor declanșa grevă generală, cu susținerea unei treimi din activitatea medicală și asigurarea urgențelor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*