VIDEO: Ce au strigat profesorii în fața Guvernului timp de două zile

proteste profesori

Problemele profesorilor sunt arhicunoscute. Refrenul este dureros de familiar: vrem salarii mai mari, vrem să fie respectată legea, intrăm în grevă generală. Sună atât de cunoscut, încât a început să devină banal, ceea ce este grav, pentru că înseamnă că protestele lor nu mai impresioneaza oamenii de rând, cu atât mai puțin guvernanții.

„Nu se respectă legea învățământului, legea educației naționale care prevede alocarea a 6% din PIB pentru educație. De aici se trag toate relele din învățământ: slaba dotare, numărul de elevi prea mare la clasă, 30-40 de elevi la clasă, este imposibil să faci educație cu 40 de elevi la clasă. Au murit oameni la catedră din cauza dotării defectuoasă. Sunt nevoiți profesorii să facă improvizații la catedră”, spune Adrian Andreșescu, profesor de filosofie.

„Noi, cadrele didactice, am fost lăsate de fiecare dată pe ultimul plan. Toți ne-au spus că suntem mulți, de unde noi am tras concluzia că în această țară nu este nevoie de educație, pentru că un om educat nu poate fi manipulat”, a declarat  președintele USLI din Ialomița.

Când l-am întrebat pe liderul de sindicat ce le răspunde celor care se plâng că nivelul de educație al absolvenților este tot mai scăzut, mi-a răspuns că este tot vina guvernanților. Apoi șeful filialei din Buzău mi-a explicat că ne aflăm într-o perioadă de „tranzacție”. 

„Eu cred că este o perioadă de tranzacție, să zic, și învățământul va avea un cuvânt de spus. Adică, este o vorbă chinezească: preaplinul determină un gol. Deci, din toată sărăcia noastră, lumea la necaz se va uni și va fi solidară și va avea un învățământ care să fie un învățământ al nostru, nu o copie”, mai este de părere sindicalistul.

Dascălii spun că în prezent, salariu mediu în învățământ este cu aproximativ 45% mai mic decât cel din administrație și ordine publică și reprezintă doar 25% din salariul magistraților. Asta în condițiile în care 80% dintre salariații din educație au studii superioare.

Profesorii au protestat timp de două zile în fața Guvernului și au cerut, printre altele, salarii mai mari cu 35% și o lege a salarizării care să rezolve nedreptățile din sistem.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *