Ultimele Știri

Video: Bătălia tradițională de la Ruginoasa a fost interzisă de forțele de ordine

Încăierarea tradițională de la Ruginoasa care datează de sute de ani între ceata din Vale și ceata din Deal, a fost interzisă anul aceasta de forțele de ordine. 

”Este cunoscut faptul că localnicii din Ruginoasa au un obicei tradițional violent, în anii precedenți fiind inregistrate numeroase victime in urma bătăilor cu bâte. În contextul tradițiilor, polițistii de proximitate au desfăsurat activități preventive în trei biserici de pe raza comunei Ruginoasa, având ca scop prevenirea faptelor cu violență ce se pot comite pe fondul organizării acestor obiceiuri specifice de către grupuri de tineri și consecințele implicării în acte de violență”, informează bzi.ro.

În cadrul acestor activități au fost împărțite celor prezenți în lăcașurile de cult peste 100 de pliante intitulate „Manifestarea tradițiilor trebuie să se facă doar cu respectarea legii”. La această activitate au participat peste 150 de cetățeni din cele trei parohii și preoții bisericilor în cauză.

Măștile purtate de flăcăii din comuna Ruginoasa cântăresc în jur la 8-10 kg, fiind acoperite cu blană de oaie, cască de protecţie, burete, ochi și nas. 

La bătălie participă doar flăcăii buni de însurătoare. După confruntarea dintre cele două cete din Deal şi din Vale urmează parada măştilor, eveniment la care participa întreaga comună.

Lupta între cele două cete are loc anual în data de 31 decembrie în ajunul Anului Nou.

big5

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*