Ultimele Știri

VIDEO: Backdraft, fenomenul care a provocat tragedia din Clubul Colectiv

club colectiv

Backdraft este un eveniment dramatic cauzate de un incendiu, care rezultă prin re-introducerea rapidă de oxigen într-un mediu sărăcit de oxigen; de exemplu, ruperea unei ferestre sau deschiderea unei uși la un spațiu închis.

În Clubul Colectiv a avut loc un incediu care s-a propagat foarte rapid din cauza utilizării unui burete de antifonare neignifug și extrem de imflamabil. Procurorii au stabilit că incediul a durat efectiv două minute, iar tinerii afați în interior nu au avut practic nicio șansă.

După izbucnirea incendiului tinerii s-au grăbit să iasă din club pe o ușă foarte mică, iar cea de-a doua a fost ruptă. În prima fază incendiul a consumat aproape tot oxigenul din club, însă la deschiderea ușilor a intrat o cantitate mare de oxigen în interior provocând fenomenul backdraft.

Un Backdraft poate apărea atunci când un incendiu  într-o încăpere are puțină sau deloc ventilație, ceea ce duce la încetinirea arderii din cauza lipsei de oxigen, producând foarte mult fum toxic. Dacă oxigenul este apoi reintrodus în interior, de exemplu, prin deschiderea unei usi sau ferestre într-o cameră închisă, arderea va reporni, adesea rapid, pe măsură ce gazele sunt încălzite prin ardere și se extinde rapid din cauza temperaturii în creștere. La atingerea temperaturii de aprindere are loc fenomenul Backdraft, ce reprezintă o răbufnire puternică cu flacără către ușa sau fereastra deschisă.

Jurnalistul Alexandru Matei de la Ziarul Financiar a fost la concertul din Clubul Colectiv și ne explică în detaliu cele întâmplate vineri seara din care reiese că a avut loc fenomenul de Backdraft.

„Într-un interval de nici 10 secunde, timp în care am parcurs câţiva metri, focul a ajuns la tavan, unde s-a extins cu repeziciune. Acesta a fost momentul in care lumea s-a panicat si a început să încerce să iasă din club. 

La început, una dintre cele 2 uşi de la intrare era blocată/închisă, însa pana am ajuns la ieşire a fost deschisă sau spartă.

În spatele meu era haos, lumea se împingea, tot ce încercam să fac era sa îmi tin echilibrul şi sa nu calc pe oamenii căzuţi la pământ din cauza îmbulzelii.Am cazut şi eu, dar din fericire reusisem să ies şi am cazut in lateral, lângă uşă, dar am reuşit să mă ridic repede.  La câteva secunde dupa ce am ieşit sau chiar cand ieşeam, nu imi mai amintesc exact, a iesit un fum negru din club.

La cateva minute dupa ce am iesit am incercat sa ma duc spre intrare, sa vad daca pot ajuta, dar a iesit o limba de foc si din nou un fum gros.”

Un alt tânăr a povestit cele întâmplate în seara fatadică reporterilor Digi24: 

„Am ieşit printre primii, m-am băgat pe stânga, în ideea să mai ajut să trag pe altcineva. În momentul următor uşa s-a spart, noi atunci…. ni s-a părut că a intrat foarte mult oxigen în camera în care nu mai era aer deloc, focul s-a înteţit, cred că au început să ardă oameni a venit un fum din încăpere, am zis, ştiu că trebuie să fac stânga, m-am lăsat mai jos ştiind că e aer mai mult jos când e un incendiu, dar din clădire ieşea fum ca şi când s-ar fi spart o tobă de la maşină, nu puteai respira.”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*