Ultimele Știri

VIDEO: Ar putea avea loc un atentat terorist la o centrală nucleară?

terorism nuclear

Ce s-ar întâmpla dacă un terorist, angajat la un lanț de restaurante fast-food, ar pune deșeuri radioactive în mâncare? Cât de probabil este ca jihadiștii să producă o catastrofă la o centrală nucleară dintr-o țară occidentală? Răspunsurile la aceste întrebări le are vicepreședintele Societății Române de Radioprotecție, dr. Ion Chiosilă, om de știință specializat în radioprotecție și radiobiologie.

Reporter: ”Vă prezint următorul scenariu – un terorist care lucrează pentru un restaurant decide să contamineze toate alimentele cu deșeuri radioactive. Ce se întâmplă în acest caz?

Ion Chiosilă: A depus deșeurile în cazanul cu mâncare, nimeni nu știe. Mâncarea respectivă a fost consumată. Singurul lucru, că din ce a consumat o persoană, o cantitate de 20%-30%, dacă a mâncat 200-300 de grame de mâncare în care s-au găsit câteva grame de deșeu radioactiv, acesta, pătruns în organism, nu tot se fixează sau rămâne în organism. Mai mult de 70% se elimină, fie prin urină, fie prin fecale. Din ce a rămas în organism, puțini radionuclizi se fixează la nivelul unui anumit organ.

Decesul nu intervine instantaneu sau într-o zi, două. Persoana respectivă trebuie să fi primit cantități foarte mari din aceste deșeuri, ca acestea să producă efect pe sănătate și să producă boala acută de iradiere. Boala dacă este depistată repede, persoana care a fost contaminată se prezintă imediat la medicul de familie, de aici este trimisă într-o clinică de specialitate, vede cu ce este contaminată, pentru că s-ar putea întâmpla și cu metale grele, de exemplu.

Imediat se tratează, fie cu un antidot, există, pentru marea majoritate a radionuclizilor, există subtanțe antidot, care luate în două, trei zile, își fac efectul, dar trebuie să se prezinte foarte repede la control. Altfel, se declanșează boala acută de iradiere, dar asta e o supoziție foarte puțin probabilă pentru că trebuie să meargă acolo cu o cantitate mare de deșeuri, care, puse în mâncare, să ajungă la 20-30 de consumatori.

Cel care transportă deșeurile are nevoie de niște containere de plumb, ceea ce dă de bănuit, iar ca un terorist să meargă cu deșeurile într-o sticlă de plastic, se expune el la o doză de iradiere destul de mare și el e primul care se îmbolnăvește înainte de a pune aceste deșeuri.”

Reporter: Cât de probabil este un atentat terorist la o centrală nucleară?

Ion Chiosilă: „Având în vedere că la centralele nucleare există un sistem de securitate și de pază mult mai sever, mult mai dur decât chiar la un aeroport, această probabilitate consider că este foarte, foarte redusă.”

Reporter: Atunci, singura șansă a teroriștilor ar fi să corupă pe cineva din interior, nu?

Ion Chiosilă: „Ca un salariat al centralei să introducă explozibil din afară este foarte puțin probabil, pentru că prin portalul respectiv se vede orice obiect pe care îl are asupra ei, persoana respectivă. Ei, ca să intre în reactor, au nevoie de o altă cartelă de acces. Dacă ar putea ajunge la camera de comandă, atunci ar exista posibilitatea să deregleze funcționarea reactorului. Cu toate că și în această situație, nu se produce neapărat accidentul nuclear, pentru că există un soft de rezervă, calculatorul de rezervă observă imediat că cineva a introdus alte date privind funcționarea reactorului, deci și această posibilitate este foarte redusă.”

În urma atentatelor teroriste din Bruxelles, o parte din angajații centralei nucleare Tihange din Belgia au fost evacuați. Recent, coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, a declarat că „preluarea controlului asupra unei centrale nucleare de către mișcările jihadiste ar putea deveni o realitate peste 5 ani.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*