Ultimele Știri

VIDEO: Alexandru Vișinescu l-a executat pe Mareșalul Ion Antonescu

visinescu executie antonescu

Executia mareșalului Ion Antonescu a avut loc pe 1 iunie 1946, la ora 18:03, la Jilava. Ion Antonescu ceruse să fie executat de armată, dar a fost refuzat. În momentul tragerii, Antonescu a salutat, după care a căzut. Șeful gardienilor l-a împușcat în cap cu revolverul, dar doctorul nu a confirmat decesul, așa că a mai fost nevoie de încă un glonț în piept. În ciuda acestor măsuri, Antonescu și generalul Vasiliu mai prezentau semne de viață. Seful gardienilor a luat o pușcă și a tras trei patru focuri în corpul lui Antonescu. Doctorul a constatat decesul mareșalului în jurul orei 8:15. Faptele petrecute în acest timp au fost prezentate într-un proces verbal, întocmit de Comisia constituită de Parchetul Tribunalului Ilfov, precum și înregistrate de câteva camere de luat vederi. Filmele se află la Ministerul Justiției.

S-a născut în anul 1925, în comuna buzoiană Lecuieşti, iar astăzi, în ciuda aerului de bătrânel cumsecade, Alexandru Vişinescu apare pe lista celor mai cruzi torţionari din perioada comunistă. Fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat pare acum un bătrânel cumsecade, care locuieşte într-un bloc din centrul Capitalei. El a condus închisoarea de la Râmnicu Sărat în perioada în care liderii politici Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu au fost torturati şi supuşi unor tratamente inumane în această închisoare. El este responsabil de moartea mai multor dizidenţi politici, în special elita politică a PNŢ.

Alexandru Vişinescu a făcut parte din plutonul de execuţie al mareşalului Antonescu

La 21 de ani, Vişinescu a fost unul dintre cei care au tras în mareşalul Ion Antonescu. Această informaţie apare într-o carte publicată de Cicerone Ioniţoiu, deţinut politic şi autor al unor lucrări de referinţă în domeniul represiunii comuniste.

În multe lucrări de specialitate care descriu temniţele comuniste se menţionează că Alexandru Vişinescu a făcut parte din plutonul de execuţie al mareşalului Ion Antonescu. Fostul şef al statului, Generalul Ion Antonescu, a fost condamnat de un tribunal al poporului pe 17 mai 1946 şi a fost excutat de un pluton de ofiţeri pe 1 iunie. La penitenciarul Jilava, Vişinescu a fost mai întâi şef al Biroului Operativ, fiind cel care supraveghea locul de detenţie şi regimul aplicat deţinuţilor, comportamentul acestora, dar şi atitudinea cadrelor de la Jilava. El a devenit apoi chiar comandantul penitenciarului. De la Jilava, Vişinescu este trimis la penitenciarul de femei Mislea, cunoscut drept o închisoare politică dură. Alice Panaiodor, deţinut politic în acest penitenciar, scrie în cartea „Traversarea focului” că regimul de detenţie instituit de Vişinescu la Mislea era unul de tortură. Cicerone Ioniţoiu susţine în lucrările sale, că în perioada în care Vişinescu a fost ofiţer politic la Mislea , acolo era închisă Maria Antonescu, soţia mareşalului Antonescu.

“[…] După care s-a dat comanda pentru execuţie. Armele au fost încărcate şi atunci când s-a tras, Mareşalul a salutat ridicându-şi pălăria cu mâna dreaptă, după care a căzut. Mareşalul s-a ridicat imediat, sprijinindu-se într-un cot şi a spus: ‘Nu m-aţi împuşcat, domnilor, foc!’, după care gardianul şef s-a dus la Antonescu cu pistolul în mână şi l-a împuşcat în cap. Doctorul i-a examinat şi a spus că Antonescu şi Vasiliu erau încă în viaţă. Gardianul şef s-a dus din nou la Vasiliu, dar i s-a blocat pistolul când a încercat să tragă. A luat o puşcă de la unul dintre gardieni şi a tras un foc în capul lui Vasiliu, dar după aceia puşca s-a blocat şi ea.” “A schimbat puşca cu alta şi a mai tras alte trei focuri în diferite părţi ale corpului lui Vasilescu după care s-a dus la Mareşal şi i-a tras trei focuri în piept. Doctorul i-a examinat din nou şi a spus că Antonescu era mort, dar Vasiliu mai era în viaţa. Din nou, gardianul a tras un foc în capul lui Vasiliu. Creierii lui Vasiliu au fost împrăştiaţi, dar el mai mişca şi mai spunea ceva ce nu putea fi înţeles. Gardianul s-a dus din nou şi i-a mai tras două focuri in cap după care doctorul l-a declarat şi pe Vasiliu mort.”

Alexandru Vişinescu – un torţionar dur şi lipsit de omenie, avea plăcerea să terorizeze

Documentele de arhivă şi cele memorialistice îl portretizează pe Alexandru Vişinescu drept un ins „extrem de sever şi complet lipsit de omenie faţă de arestate”, care avea „plăcerea de a insulta şi a teroriza, prin percheziţii şi interogatorii interminabile, pe deţinutele (de la Mislea şi) cărora le adresa toate epitetele posibile”

„Alexandru Vişinescu ne dezbrăca pe toate în pielea goală, ne punea pe un culoar îngust și ne percheziționa, în frig, iarna. Ne făcea până și tușeu rectal să vadă dacă nu cumva am ascuns ață în fund. Iar când nu ne făcea tușeu, avea altă idee de geniu. Ne punea să sărim ca broasca, așa, în pielea goală cum eram, ca să ne cadă cică ața de unde am ascuns-o.”. „A fost execrabil”, îşi aminteşte fosta deţinută Aurora Dumitrescu despre întâlnirea cu Alexandru Vişinescu din penitenciarul Mislea.

Fostul subofiţer de jandarmi Costică Gălăvan a povestit atmosfera de la locul în care Ion Antonescu a fost împuşcat şi care au fost ultimele cuvinte ale mareşalului. În perioada în care regimul comunist se instaura în România, Costică Gălăvan, a participat la manifestaţia partidelor istorice din 8 noiembrie 1945, la procesul lui Iuliu Maniu şi l-a păzit în domiciliu forţat pe Gheorghe Tătărescu (ianuarie-martie 1949).

antonescu

Costică Gălăvan a fost martor la multe momente importante ale istoriei postbelice româneşti. A participat, în calitate de comandant de grupă şi ajutor comandant de pluton la Regimentul de Jandarmi Bucureşti, la procesul în care a fost judecat lotul criminalilor de război, din care făcea parte şi mareşalul Ion Antonescu. „Procesul lui Antonescu s-a judecat în Bucureşti, pe Ştirbei Vodă. Noi, adică Batalionul 3 din Regimentul de Jandarmi Bucureşti, am asigurat ordinea. Apoi, la Jilava, am fost la câţiva metri de el când a fost împuşcat”, relatează bătrânul.

Pe 1 iunie 1946, Gălăvan se afla în curtea Închisorii Militare Jilava, nu departe de cei cinci oameni de stat care urmau să fie executaţi: fostul ministru subsecretar de stat la Interne, Constantin Vasiliu, fostul guvernator al Transnistriei, Gheorghe Alexianu, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, Mihai Antonescu, fostul ministru al Apărării, generalul Constantin Pantazi şi fostul conducător al statului, Ion Antonescu.

„Trebuia să fie executaţi la ora 12.00. Erau cinci condamnaţi la moarte şi s-au îngropat cinci stâlpi. Au venit mama şi soţia lui Antonescu. Noi ne plimbam acolo, printre ei, ne benoclam şi mai auzeam ce vorbesc. Am auzit-o, la un moment dat, pe soţia lui Antonescu că îi spune << În curând, voi veni şi eu acolo lângă tine>>. Maria Antonescu avea o insignă şi i-a pus-o mareşalului în piept. Iar el i-a spus să se retragă într-o mânăstire şi că viitorimea îl va pune la locul drept, pe care îl merită”, povesteşte fostul sergent major. Acesta susţine că deşi se stabilise ora 12,00 drept ora la care să fie executaţi, s-a întârziat din cauza faptului că nu mai sosea ultimul document oficial şi anume „recursul de la monarhie”. „Văzând că nu mai vine recursul, s-a dat dispoziţie să fie duşi la execuţie chiar şi fără acel document. În timp ce-i scoteau din penitenciar spre locul de execuţie, pe drum, a sosit însă şi recursul. În ultimul moment, s-a aflat că lui Pantazi i se comutase pedeapsa cu moartea în muncă silnică pe viaţă. Dacă recursul ar fi venit cu o oră mai târziu, ar fi fost executat şi el”, spune Gălăvan.

Potrivit mărturiei militarului, dar şi documentelor istorice, execuţia lui Antonescu a avut loc la ora 18:03. Ion Antonescu a cerut să fie executat de armată, dar a fost refuzat. De altfel, în filmul execuţiei se observă că plutonul de execuţie era echipat în uniforme de culoare maron care aparţineau Corpului Gardienilor Publici. „I s-a dat ultimul cuvânt şi a spus că moare pentru idealurile poporului român. Au fost întrebaţi dacă vor să fie legaţi la ochi, iar Antonescu a spus că nu”, adaugă Costică Gălăvan. În momentul tragerii, Antonescu a salutat, după care a căzut. S-a ridicat pe mâna dreaptă zicând că nu e mort şi să se tragă din nou. „Am auzit cum a spus: mai trageţi o dată, că nu m-aţi omorât! A venit comandantul plutonului de execuţie şi a tras din nou. Imediat după, medicul a vrut să constate moartea. Şi constată că Antonescu nu e mort, că Vasiliu nu e mort. Comandantul mai trage încă o dată. În acel moment, lui Vasiliu i-au zburat creierii. Erau toţi morţi. Am plâns toţi. Ne-a impresionat execuţia”, relatează Gălăvan. Doctorul a constatat decesul mareşalului în jurul orei 18:15.

Alexandru Visinescu este primul torţionar trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii. Anchetatorii susţin că, în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală. Zeci de supravieţuitori şi rude ai deţinuţilor politici au depus mărturii în instanţă împotriva sa. El a fost condamnat la 20 de ani de detenție, în urma deciziei Curții de Apel București. 

Comentarii prin Facebook

7 Comentarii on VIDEO: Alexandru Vișinescu l-a executat pe Mareșalul Ion Antonescu

  1. vb mult ,dar degeaba vai de steaua noastra.sunt curios cand vor ramane in Romania 5 mil. si 10 mil de marocani:))ne meritam soarta:(

  2. toti cei care au participat in acel pluton trebuie scosi din randul romanilor si oamenilor!

  3. Visinescu asta are pensie de 6000 lei pe luna…. a fost rapslatit bine de statul roman pentru crimele facute. E platit insa din banii nostrii. Hai sa-l linsam cat mai este inca in viata. Bosorogul asta eu l-as arde de viu. As turna benzina pe el si i-as da foc.

  4. SI ACUM S-AU VOTAT PENSII NESIMTITTE PENTRU TOTI MILITIENII,SECURISTII SI JUDECATORII CARE AU FACUT ACESTE ACTE.POPOR DE CURVE!

  5. Da, o nemernicie ! Am mai spus si o mai spun de cate ori va fi nevoie :
    intreaga clasa politica din Romania e vinovata ! Sunt niste potlogari !

  6. Istoria se repeta chiar daca sub alte forme…. Judecatorii fac ce vor noi platim , traiasca inamovibilitatea aceasta imensa porcarie …

  7. Cred ca va arde de glume stupide…Visinescu se afla, atunci cand a fost executat Antonescu, la sute de km. de Jilava, plus ca n-avea (inca)…nici o „atributie in materie”, pe vremea aia. Ridicol!

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*