Ultimele Știri

VIDEO: Adevărate lecții de istorie recentă! Imagini şocante de la cutremurul din ’77 şi de la tragedia aviatică de la Baloteşti

Agenția de știri Associated Press și-a pus arhiva video pe internet, oferindu-le oamenilor posibilitatea de a fi martori la o istorie recentă, dar tragică a României. 1,7 milioane de reportaje și materiale video needitate pot fi vizionate.

Două mari tragedii care s-au petrecut în România, devastatorul cutremur din anul 1977 și o filmare de pe câmpul de la Balotești din 31 martie 1995, la doar câteva minute de la prăbușirea avionului Airbus A310-324, au fost puse în arhiva Associated Press.

Tot în aceeași arhivă mai apar și un fragment din discursul rostit de Manea Mănescu la Adunarea Generală ONU din anul 1974, dar și un alt eveniment de o importanță istorică majoră, momentul învestirii lui Nicolae Ceaușescu în funcția de președinte al Republicii Socialiste România.

În anul 1977, pe 4 martie, România a fost lovită de un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, cu o durată de circa 56 de secunde. S-a produs la ora 21:22:22, și o lume întreagă a plâns pentru noi. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la București, unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.

Reporterii AP au vorbit cu supraviețuitorii care au rezistat mai multe ore sub dărâmături. Au surprins deruta, frica, dar și speranța oamenilor rămași în viață.

România a primit atunci ajutoare din întreaga lume. Cortina de fier fiind pentru câteva zile ridicată astfel încât Occidentul să vadă şi să înţeleagă proporţiile dezastrului din ţara noastră.

În urmă cu 20 de ani, în 31 martie 1995, a avut loc cel mai mare accident aviatic din România. O aeronavă cu destinaţia Bruxelles, la bordul căreia se aflau 60 de persoane, s-a prăbuşit în apropierea localităţii Baloteşti. Raportul final privind cauzele tragediei a fost dat publicităţii abia în 2014.

În urma accidentului şi-au pierdut viaţa 60 de persoane – 11 membri ai echipajului şi 49 de pasageri, între care trei cetăţeni americani, un francez, doi spanioli, un thailandez, zece români şi 32 de cetăţeni belgieni, printre aceştia fiind un copil de şase ani şi un altul de patru luni.

Imaginile filmate pe câmpul de lângă Baloteşti, la câteva minute după prăbuşirea avionului Airbus A310-324, sunt şocante. Resturile aeronavei fumegă iar corpurile umane n-au fost încă ridicate.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*