Ultimele Știri

VIDEO: Acoperișul Arenei Naționale a cedat

acoperis national arena

Acoperişul Arenei Naţionale, cel mai scump stadion din ţară, a cedat duminică seară, în timpul meciului dintre Steaua şi Voluntari. Ultimele minute ale meciului s-au jucat în ploaie, după ce copertina retractabilă nu a mai făcut faţă.

Una dintre cele mai scumpe componente ale noului stadion naţional a fost acoperişul retractabil. 20 de milioane de euro a plătit Primăria Capitalei pentru el, mai mult chiar decât a costat construcţia de la zero a noului stadion din Ploieşti.

Acoperișul retractabil a fost unul dintre cele mai controversate elemente ale Arenei Naționale încă de când acest stadion a fost proiectat. Acoperișul ar trebui să-i protejeze pe jucători și gazonul, dar mai ales pe spectatori. Din momentul în care a fost dat în funcțiune, a cedat de mai multe ori, inclusiv iarna, din cauza zăpezii, dar niciodată nu de maniera în care s-a întâmplat duminică seara.

Inaugurat cu mare fast la un meci al naționalei cu Franța (0-0), stadionul din Capitală a găzduit finala UEFA Europa League din 2012, dintre Atletico Madrid și Bilbao, și a reprezentat un punct de atracție pentru microbiștii din întreaga țară, dar infrastructura sa e departe de a fi perfectă. Unele defecte au ieșit la iveală după doar doi ani de utilizare a arenei, dar ceea ce au pățit spectatorii prezenți la meciul dintre Steaua-Fc Voluntari a întrecut așteptările.

Folosirea acoperișului retractabil are unele limitări. Nu poate fi tras, spun specialiștii, dacă temperatura este apropiată de zero grade.

Din vara anului trecut, Primăria Capitalei a încheiat un contract cu compania UTI, prin care aceasta din urmă asigură întreținerea întregului stadion, implicit a acoperișului. Acest contract înseamnă o înțelegere pe patru ani, valoarea sa fiind cuprinsă între 25 și 41 de milioane de lei.

Primăria Capitalei a fost somată în această primăvară de compania UTI pentru o datorie de 3,5 milioane de lei.

Afacerea Arena Națională

Stadionul Naţional a fost copiat după Commerzbank Arena, din Frankfurt. Pentru 120 de milioane de euro, Bucureştiul ar fi trebuit să aibă o arenă de 51.000 de locuri, la fel ca cea din Germania. Factura finală a explodat, însă, după ce au fost adăugate cinci mii de locuri în plus şi au fost semnate patru acte adiţionale.

Trei ani a durat construcţia celui mai mare stadion din ţară, timp în care preţul Arenei Naţionale s-a dublat. Iar investiţiile au continuat şi după inaugurare. Au fost pompate în continuare sute de mii de euro în stadion.

De la primul meci jucat pe noul stadion, în 2011, şi până acum, gazonul a fost schimbat de nu mai puţin de şase ori! Schimbarea ierbii a costat aproape două milioane de euro. În plus, stadionul are doar o parcare de numai şase sute de locuri, de cinci ori mai puţin decât ar fi trebuit. Arena bucureşteană a costat 234 de milioane de euro, cu 50 de milioane mai mult decât sora sa germană, deşi materialele sunt de o calitate mai slabă, durata de execuţie a fost mai mare şi mâna de muncă mai ieftină. În plus, arena din Germania are şi gară şi pasaje rutiere.

Atât ne-am dorit un stadion, atât de mult, încât atunci când s-a făcut foarte mulţi au zis nu mai contează ce s-a întâmplat, cât s-a cheltuit. Chiar dacă au furat, dar măcar ne-au făcut un stadion”, spune Radu Naum, jurnalist sportiv.

Nu doar în Germania se construiesc stadioane mai ieftine şi cu dotări de top. În Spania, de exemplu, clubul Atletico Madrid construişte un stadion mult mai mare cu mult mai puţini bani. Managerii clubului au avut si sprijinul Primariei.

Interesele imobiliare ale primăriei din Madrid sunt o adevărată afacere pentru clubul Atletico Madrid. În locul stadionului „Vicente Calderon” se plănuieşte construirea unui complex imobiliar cu nu mai puţin de 2000 de apartamente. De aceea cei de la Atletico Madrid vor pleca în afara capitalei, unde Primăria, în schimbul terenului primit în centru, plăteşte 120 de milioane pentru construirea unui nou stadion, la Peineta, cu 70 de mii de locuri, toate acoperite. Clubul Atletico Madrid are de plătit doar 40 de milioane de euro pentru ca la final să rămână proprietar pe teren.

Stadionul din Madrid ar urma să coste 160 de milioane de euro, cu 80 de milioane mai puţin decât Arena Naţională din Bucureşti, deşi are cu 15.000 de locuri în plus.   

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*