Ultimele Știri

Video: 16 Decembrie, ziua în care s-a scandat ”Jos Comunismul” la Timișoara

În  16 Decembrie 1989 s-au înregistrat primele lupte de stradă și scandări anti-ceaușiste în Piața Operei din Timișoara. Românii se aflau la limita răbdării datorită politicilor grandomane ale dictatorului Nicolae Ceaușescu. Oamenii priveau spre vest, ascultau Europa Liberă și aflau cum țară după țară se elibera de sub jugul sovietic. 

O încercare timidă de a protesta împotriva regimului combinată cu bucuria calificării naționalei române de fotbal la un campionat mondial a fost dispersată de Securitate care și-a infiltrat lucrătorii operativi printre studenți. La cea mai mare întreprindere din Timișoara, U.M.T., o parte a muncitorilor a încercat realizarea unui protest și popularizarea lui în oraș, dar Securitatea a reușit calmarea spiritelor.

La 16 decembrie a izbucnit un protest în Timișoara, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat Laszlo Tokes. Pastorul făcuse recent comentarii critice la adresa regimului în mass-media internațională, iar guvernul a considerat că incita la vrajbă etnică. La cererea guvernului, episcopul său l-a revocat din post, privându-l astfel de dreptul de a locui în apartamentul la care era îndreptățit ca pastor.

Enoriașii s-au adunat în jurul casei sale, pentru a-l proteja de hărțuire și evacuare. Mulți trecători, printre care și enoriași ai unei biserici baptiste din apropiere, s-au alăturat protestului, necunoscând detaliile și aflând de la susținătorii pastorului că aceasta era o nouă încercare a regimului comunist de a restricționa libertatea religioasă.

image-2009-12-23-6756130-70-timisoara-decembrie-1989

Când a devenit evident că mulțimea nu va dispărea, primarul, Petre Moț, a făcut câteva declarații, sugerând că s-ar fi răzgândit în privința evacuării lui Tőkés. În același timp, mulțimea crescuse amenințător— și de vreme ce Petre Moț a refuzat să-și confirme în scris declarația împotriva evacuării pastorului, mulțimea a început să cânte sloganuri anticomuniste. În consecință, forțele de Miliție și ale Securității au intrat în scenă.

La 7:30 pm, protestul s-a extins, cauza inițială trecând în planul secund. Unii protestatari au încercat să incendieze clădirea care găzduia comitetul județean al Partidului Comunist Român (PCR). Securitatea a răspuns cu gaze la crimogene și jeturi de apă, în timp ce miliția a recurs la forță și la arestarea multora. Ei s-au mutat în jurul Catedralei Metropolitane și au plecat într-un marș de protest prin oraș, fiind din nou confruntați de forțele de securitate.

Luptele de stradă au continuat până târziu în noapte, trupele de interne au intervenit cu petarde, gaze lacrimogene, bastoane, s-au făcut multe arestări, dar manifestanţii au ripostat cu hotărâre.

img_0005

Demonstranţii au dat jos şi au călcat în picioare toate pancartele şi panourile stradale întâlnite în cale în care era preaslăvit partidul şi Nicolae Ceauşescu. Au fost incendiate mai multe maşini, vitrinele celor mai multe magazine de pe bulevardul Tinereţii au fost făcute zob, a fost spartă librăria aflată peste drum de judeţeana de partid, iar volumele de „opere” atribuite lui Nicolae şi Elenei Ceauşescu au fost incendiate.

S-au făcut arestări în mai multe locuri din oraş, arestaţii au fost duşi la miliţie, securitate şi penitenciar, anchetaţi şi mulţi dintre ei torturaţi. În cursul nopţii pastorul a fost ridicat din locuinţa de serviciu, toate ieşirile din oraş au fost blocate, maşinile erau oprite iar pasagerii acestora, legitimaţi. Timişoara era un oraş care începea să fie izolat de restul ţării.

Revolutie-Timisoara-1989-in-fata-CC-al-PCR

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*