Ultimele Știri

Victorie neașteptat de clară la alegeri. Alexis Tsipras revine în funcția de premier al Greciei

Alexis Tsipras revine în funcția de premier al Greciei, după o victorie neașteptat de clară la alegeri

alexis tsipras

Alexis Tsipras, câștigător, cu partidul său Syriza (stânga radicală), al alegerilor parlamentare anticipate de duminică din Grecia, urmează să fie desemnat luni în funcția de premier și să înceapă formarea unui guvern, în care va fi cooptat și partidul de dreapta naționalist Grecii Independenți (ANEL).

După numărarea a 99,44% din voturi, Syriza a obținut 35,47% din sufragii, ceea ce îi va aduce 145 din cele 300 de locuri din parlament, cu patru mai puține decât la alegerile din ianuarie care l-au adus pentru prima dată pe Tsipras la putere. Coaliția Syriza-ANEL, anunțată de Tsipras la câteva ore după închiderea urnelor, ar urma să beneficieze de o majoritate de 155 de parlamentari, partidul naționalist condus de Panos Kammenos obținând 10 mandate (3,69% din voturi). Cele două partide au format și precedenta coaliție de guvernământ.

Pe poziția a doua s-a situat partidul de dreapta Noua Democrație (ND), condus de Vangelis Meimarakis, care a obținut 28,09% din voturi și 75 de mandate. Diferența dintre principalele două partide este cu câteva puncte procentuale mai mare decât au estimat sondajele. Pe următoarele locuri se situează formațiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii (6,99%, 18 parlamentari), socialiștii PASOK (6,28%, 17 parlamentari), comuniștii KKE (5,55%, 15 mandate), partidul centrist To Potami (4,09%, 11 parlamentari), Grecii Independenți (3,69%, 10 parlamentari) și Uniunea Centriștilor (3,43%, 9 parlamentari).

„Rezultatele sunt o surpriză, în contextul în care sondajele de opinie anticipau o cursă foarte strânsă între Syriza și Noua Democrație. În opinia mea, această victorie poate fi creditată numai lui Tsipras personal, care este în prezent politicianul cu cea mai mare atracție la publicul elen. Cu alte cuvinte, Tsipras, la fel ca în ianuarie, a fost factorul decisiv care a câștigat alegerile pentru Syriza, și nu agenda economică și politică a partidului”, a declarat Giorgos Triantafyllou, expert în cadrul think-tank-ului Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP).

Într-un discurs susținut duminică seară în fața unei mulțimi de susținători într-o piață din centrul Atenei, Tsipras a declarat că victoria sa și a Syriza este o victorie a poporului elen și că grecii i-au acordat un mandat clar de patru ani în fruntea unui nou executiv. „În Europa momentului, Grecia și poporul grec sunt sinonime cu rezistența și demnitatea, iar această luptă va fi continuată împreună cu voi pentru următorii patru ani”, a spus Tsipras.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*