Ultimele Știri

Victoria societăţii civile: Referendum la Pungeşti pentru demiterea primarului

societatea civila Dan Trifu, George Epurescu, Nicuşor Dan

Curtea de apel Braşov a dat dreptate Asociaţiilor Salvaţi Bucureştiul, România Fără Ei, Neuer Weg, Fundaţiei ECO-Civica şi Active Watch, care s-au solidarizat cu sătenii din Pungeşti, reprezentaţi de Constantin Butnaru şi Cătălin Stamate, în demersul lor legitim de demitere a primarului Mircia Vlasã.

Acesta a înşelat încrederea sătenilor, a avut şi are un comportament sfidător şi violent, abuziv şi ameninţător, tipic acestei clase politice infracţionale. În campania electorală a promis că va lupta împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist şi a câştigat. În realitate, el şi-a urmat propriul interes, a negociat cu Chevron închirierea terenului său şi a influenţat Consiliul local pentru a porni explorarea.

image-2013-10-19-15840726-70-protest-pungesti-19-octombrie

Terenul pe care Chevron a amplasat sonda de foraj a fost obţinut illegal şi face obiectul unui dosar la DNA Iaşi. Primarul Mircia Vlasã, membru PSD, a beneficiat de sprijinul PSD şi al PNL, care, prin prefectul Radu Renga, cel care a dat jandarmilor ordin de intervenţie la Pungeşti, a blocat toate acţiunile legitime şi legale ale sătenilor în încercarea lor da a-şi face dreptate.

Totul a culminat cu interzicerea dreptului de a organiza Referendum pentru demiterea primarului la cererea a peste 37% din cetăţenii cu drept de vot ai comunei. Sfidând toate normele legale şi morale, pentru a-l apară pe Mircia Vlasã, prefectul Renga a asmuţit asupra sătenilor echipe de poliţişti venite de la Bucureşti pe cheltuiala statului pentru a-i intimida, cu intenţia de a-i face să renunţe la Referendum, pentru ca Mircia Vlasã să rămână în funcţie.

Foto: Mihai Andrei

Foto: Mihai Andrei

Totul a fost în zadar, poliţiştii au confirmat autenticitatea semnăturilor în proporţie de 98%, numai 2% s-au speriat şi au cedat presiunilor. Însă abuzul a continuat şi Renga a refuzat să organizeze Referendumul prevăzut de lege în acest caz. Nici cererile oamenilor şi ale asociaţiilor care au spijinit rezistenţa de la Pungeşti nu şi-au găsit un răspuns favorabil. Abuzul prefectului a fost continuat şi de noul prefect Andrei Puicã.

Acesta şi-a asumat continuarea luptei împotriva drepturilor legitime ale sătenilor din Pungeşti.
În aceste condiţii singura cale a rămas cea a justiţiei. Acţiunea a fost declanşată la Tribunalul Braşov. Acesta a respins cererea şi a dat dreptate prefectului printr-o sentinţa total ruptă de legalitate. Instanţa a invocat motive dintr-o versiune anterioară a legii şi a ignorant Constituţia pentru a acoperi abuzul prefectului.

Acuzaţiile care îi sunt aduse primarului comunei Pungeşti, Mircia Vlasă.

Ordonanță Procuror

Mircia Vlasă

Mircia Vlasă

Curtea de Apel a admis recursul şi astfel democraţia învinge la Pungeşti după doi ani de asediu al grupurilor de interese ilegitime sprijinite de instituţiile corupte ale statului şi de politicieni într-o acţiune transpartinică. Prin Hotărâre 1233/2015 15.12.2015 pronunţată în dosarul 5687/62/2014, Curtea de Apel Braşov obligă prefectul să emită ordin privind demararea referendumului local având ca obiect demiterea primarului comunei Pungeşti din judeţul Vaslui.

În termen de maximum 90 de zile de la comunicarea sentinţei prefectul este obligat sa organizeze referendumul sub sancţiune penală. Asociaţia România Fără Ei a anunţat că va formula plângeri penale împotriva fostului prefect de Vaslui, Radu Renga şi a actualului prefect Andrei Puică, în urma abuzurilor comise.
Constantin Butnaru, reprezentant al sătenilor din Pungeşti

Constantin Butnaru, reprezentant al sătenilor din Pungeşti

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*