Ultimele Știri

Victoria Nuland atacă dur liderii central-europeni corupți

Subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat în termeni duri, într-un discurs susţinut la Washington în cadrul CEPA , liderii central-europeni care ignoră valorile democratice și protejează oficialii corupți de urmărirea judiciară. 

Victoria Nuland a vorbit despre progresul pe care Europa Centrală l-a făcut acum 25 de ani, amintind că cetăţenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituţii puternice şi independente, o societate civilă şi o presă vibrantă. Ei au reformat economiile ţărilor lor, au stabilizat moneda, privatizând industriile ineficiente, au deschis piaţa muncii şi au permis accesul investitorilor străini. Pe scurt, ei au restaurat democraţia liberală în inima continentului. Şi le-au demonstrat scepticilor că se înşală. Aderând în valuri succesive la NATO, ei au extins graniţele familiei noastre euro-atlantice”, a precizat oficialul american.

Deși acești pași către democrație au fost realizați, situația din Europa Centrală  pare  să  sufere de cancerul regresului democratic din cauza  corupţiei care  ameninţă visul urmărit de atât de mulţi oameni care au luptat pentru el în 1989. „Avem lideri politici din Europa Centrală care profită de avantajele de membri NATO şi UE, găsim liderii din regiune, care par să fi uitat de valorile pe care se bazează aceste instituţii”, a adăugat Nuland.

Subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice nu a menționat o țară anume, însă discursul ei pare să vizeze unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie, dosarul Microsoft, în care apar numele mai multor miniştri, dar şi al premierului Victor Ponta.

Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi „democraţia neliberală”, încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare”, a declarat Nuland.

Ofcialul american a mai adăugat că ţările din Europa Centrală trebuie să rămână vigilente, să protejeze pluralismul politic, să aibă guverne curate, transparente și responsabile în faţa poporului în slujba căruia se află.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*