Ultimele Știri

Victor Ponta: ”România trebuie să-și apere independența energetică”

Victor Ponta a participat luni, 8 septembrie, la o conferință organizată de Ambasada SUA, AMCHAM și AMRO. În cadrul conferinței acesta a discutat problema Rusiei și a declarat că adevărata bătălie cu Federația Rusă va consta nu în bătaia cu arme convenționale, ci în problema energiei electrice.

În cadrul conferinței, premierul a declarat că România incestește mai mult în cheltuielile de apărare și că decizia NATO este binevenită, dar că el consideră că adevărata bătălie cu Rusia ”nu va fi cu arme convenționale, ci cu energie”. Acesta a declarat că metoda de a atinge toate obiectivele la nivel economic este aceea ca România să reușească săăși asigure independență energetică atât pentru ea cât și pentru Republica Moldova.

El a arătat că domeniul energiei este unul în care România a făcut paşi foarte mari şi trebuie să facă şi mai mulţi paşi, el subliniind că sprijinul companiilor americane este esenţial în acest domeniu.

Acesta a menționat că au existat progrese în agricultură și  industria de exporturi, însă toate acestea depind de o stabilitate energetică.  Premierul este de părere că situația politică din regiune, legată de conflictul dintre Rusia și Ucraina, conduc la o mare provocare, și anume securitatea energetică.

Conform acestuia, România are nevoie de sprijin din partea companiilor externe, fie că sunt americane sau europene: Legislația, strategia guvernamentală trebuie să ofere în domeniul energiei, în 4-5 ani, independența energetică de care România, Moldova au atât de mare nevoie pentru a rezista provocărilor, șantajului, presiunilor care există și care vor continua din partea Federației Ruse”.

Pe de altă parte, în urmă cu câteva luni, noi scriam un articol pe care îl intitulam ”Mitul independenței energetice”. Aminteam atunci de o declarație a ministrului energiei, Constantin Niță, care avusese loc pe data de 15 mai 2013. Prin declarația sa aducea argumente în favoarea faptului că România produce atât de multe gaze încât nu le poate consuma pe toate, asta în special pe perioada verii când consumul de gaze scade drastic. În aceste condiții, producția pe vară, dacă ar fi înmagazinată și menținută, ar asigura pentru iarnă nu numai independența, dar și securitatea energetică.

Pentru a obține răspunsuri certe și a ne confirma afirmațiile, am căutat atunci  statisticile românești ale datelor la instituțiile de resort și ne-am dus apoi direct la statisticile europene. Ne-am bazat pe datele oferite de EUROSTAT. Statisticile acestuia arată că România produce în medie, cu peste 30% din consumul său anual. Prin urmare, teoretic ar trebui să producem mai mult decât consumăm.

De ce se vorbește în continuare de obținerea unei independențe energetice în aceste condiții?

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*