Ultimele Știri

Victor Ponta dorește schimbarea Constituției în 2015

Premierul Victor Ponta a declarat că modificarea Constituției ar trebui să reprezinte o prioritate în anul 2015. De asemenea, alături de reducerea numărului de parlamentari, această modificare ar putea fi o modalitate de schimbare a vieții politice și sociale.

Acesta  a menționat într-un mesaj transmis cu ocazia aniversării a 23 de ani de la aprobarea Constituției României, că modificarea acesteia trebuie privită cu simț critic și responsabilitate, această schimbare fiind o modalitate de restructurare a vieții politice, precum și de remodelare a vieții sociale și economice românești.

„Modificarea Constituţiei este un proiect de care avem nevoie si vizează atât transformări în raporturile dintre instituţiile politice, cât şi întărirea condiţiilor participării cetăţeneşti la luarea deciziilor pe toate nivelurile administraţiei. O discuţie de revizuirea/reformarea Constituţiei este absolut necesară, iar Ziua Constituţiei este cadrul potrivit pentru a reaminti această necesitate, care trebuie să devină o prioritate în anul politic 2015, degrevat de presiuni electorale”.

Punctele principale vizate de modificarea Constituției țin de: definirea clară a puterilor executive şi crearea unui cadru prielnic unei bune colaborări instituţionale în interiorul Executivului, asigurarea independenţei justiţiei şi consolidării statului de drept, acordarea unei mai mari atenții drepturilor cetățenilor și eliminarea abuzurilor privind forme  forme de imixtiune în viaţa privată, dezvoltarea democraţiei participative, care să susțină democraţia reprezentativă, întărirea mecanismelor de dialog între instituţiile politice şi societatea civilă, continuarea descentralizării ca unitate administrativ-teritorială, potrivit Mediafax.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*