Vicktor Orban atacă UE: Suntem cerșetori la Erdogan pentru a ne asigura securitatea frontierelor

  • Adrian Marinescu
  • 25 februarie 2016
  • Externe

Premierul Ungariei, Victor Orban a declarat că promisiunea Uniunii Europene de a oferi bani bani și alte concesii pentru Turcia în schimbul blocării fluxului de imigranți pe malurile sale este o „iluzie”.

„Suntem cerșetori la dl. (Președintele turc Tayyip) Erdogan, căutăm supunere pentru a asigura securitatea la frontierele noastre, în schimbul banilor și promisiunilor, pentru că nu ne putem proteja singuri”, a declarat Orban  pentru ziarul german Bild.

„Acest lucru va avea loc și în viitor, iar securitatea Europei depinde de bunăvoința Turcia.” Țările UE au aprobat luna aceasta un fond de 3 miliarde de euro (3,3 miliarde $) pentru Turcia în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață pentru refugiați acolo, în schimbul unei promisiuni de a se asigura că mai putini vor migra spre Europa. UE se bazează pe acest acord pentru a stopa afluxul migraționist după ce mai mult de un milion de refugiați au intrat pe teritoriul său în 2015, majoritatea provenind din Orientul Mijlociu sau Asia, prin Turcia.

Există puține semne că fluxul de imigranți va fi mai mic decât anul anterior. Orban a fost unul dintre criticii cei mai fermi ai cancelarului german Angela Merkel, datorită poziției sale față de primirea refugiaților.

Miercuri, el a anunțat planurile pentru un referendum în privința planurilor EU de a distribui în statele membre anumite cote obligatorii de imigranți.

„Bruxelles-ul face promisiuni turcilor pe care nu le poate păstra. Sau nu doresc să le păstreze. Planul de a lua sute de mii de refugiați din Turcia și de ai distribui în toată Europa este o iluzie”, spune Orban. Dacă Ungaria ar fi fost de acord cu asta, a spus el, „ei m-ar lega pe catarg aici, în Budapesta”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *