Ultimele Știri

Vicepremierul Turciei: Dacă ţările europene doresc să îi ia pe refugiaţi îi vom urca într-un avion şi îi vom trimite unde vor ei

Numan Kurtulmus

Sute de imigranţi au fost blocaţi pe o autostradă din Turcia, în apropierea unui punct de frontieră cu Grecia. Oamenii plecaseră pe jos, în speranţa că vor trece graniţa şi îşi vor continua drumul spre vestul Europei. Autorităţile turce i-au anunţat că nu le vor permite să iasă din ţară.

Turcia aşteaptă un semn din partea autorităţilor europene, ca să-i trimită pe imigranţi direct în ţările în care aceştia vor să ajungă.

„Dacă ţările europene doresc să îi ia pe refugiaţi, dacă ne pot oferi nişte cifre, vă pot spune clar că îi vom urca într-un avion şi îi vom trimite în ţările în care ei doresc să trăiască, fără să-i lăsăm să sufere şi să fie expuşi grenadelor lacrimogene şi tunurilor cu apă de la graniţe”, a declarat Numan Kurtulmuş, vicepremier al Turciei.

Până să urce în avioane, mii de refugiaţi au încercat să rupă cordoanele formate de poliţiştii turci la frontiera cu Grecia. Oamenii stau de aproape trei zile pe marginea autostrăzii care face legătura între cele două state. Oficialii turci le-au spus de mai multe ori refugiaţilor că nu le vor permite să treacă graniţa. În replică, oamenii ameninţă că vor intra în greva foamei.

Pe de altă parte Comisia Europeană dă dreptate Ungariei. „Ungaria nu ne-a notificat nimic, dar nici nu trebuie să o facă pentru că este frontiera externă (a Spaţiului Schengen – n.r.) şi are dreptul să o controleze cum crede de cuviință”, potrivit CE.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*