Ultimele Știri

Vicepremierul nord-irlandez cere un referendum pentru separarea de Marea Britanie, în cazul unui Brexit

brexit

Marea Britanie ar trebui să îşi ia angajamentul să organizeze un referendum în Irlanda de Nord, teritoriu aflat în prezent sub administraţia de la Londra, privind reunificarea Irlandei, în cazul unei ieşiri a Londrei din UE, a declarat vineri vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness, citat de Reuters.

Brexit ar reprezenta o mişcare “ce schimbă jocul politic şi economic” pentru Irlanda de Nord, în prezent parte a Regatului Unit, a subliniat McGuinness, membru al partidului Sinn Fein.

Sinn Fein, formaţiune susţinută de naţionaliştii catolici, face campanie ca Marea Britanie să rămână în UE.

“Dacă Marea Britanie votează să iasă din Uniunea Europeană, acest lucru ar avea implicaţii enorme pentru toată insula irlandeză şi, după cum arată toate estimările, ar fi împotriva dorinţelor democratice ale poporului irlandez”, a subliniat oficialul într-un comunicat.

“Dacă Marea Britanie va vota pentru a ieşi din UE, este imperativ din punct de vedere democratic să li se ofere cetăţenilor irlandezi dreptul de a vota într-un scrutin privind graniţele, care să pună capăt divizării şi să permită menţinerea unui rol în UE”, a adăugat el.

Un sondaj BBC realizat în luna noiembrie arată că numai 30% dintre alegătorii nord-irlandezi ar vrea ca Irlanda de Nord să se unească în timpul vieţii lor cu Irlanda.

În aceste condiţii, mulţi nord-irlandezi se tem că restricţiile de circulaţie derivate din Brexit  ar oferi un nou impuls naţionaliştilor care cer reunificarea Irlandei. Cererile de unire au dus la trei decenii de violenţă între susţinătorii Coroanei britanice şi unionişti, soldate cu cel puţin 3.600 de morţi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*