Ultimele Știri

Viața cu E-uri

Nitritul de potasiu

Trăim într-o societate de consum, unde nu neapărat cererea este atât de mare pe cât este oferta. Suntem înconjurați de magazinașe, magazine, market-uri, supermarket-uri, hypermarket-uri, toate mereu pline cu nenumărate produse, în special alimentare. Toate arată bine și frumos pe rafturi așteptând să fie achiziționate în număr cât mai mare de un număr cât mai mare de oameni. Totuși, trece un timp până ajung să fie cumpărate, drept urmare se folosesc diverse substanțe pentru a le prelungi durata de viață (scopurile pentru care aceste substanțe sunt introduse variază, dar acestea reprezintă un subiect mult mai vast pe care o să încercăm să îl dezvoltăm pe parcurs).

Astăzi vom discuta despre Nitritul de Potasiu (E 249).

Nitritul de Potasiu este unul din conservanții folosiți frecvent în industria alimentară, în special în cea a cărnii, peștelui și mezelurilor. Este considerat conservant artificial, fiind produs prin procedee chimice din azotatul de potasiu, sau se poate găsi în zăcăminte ca mineral natural. Este folosit, ca agent de conservare, pentru a împiedica dezvoltarea anumitor bacterii patogene. De asemenea este utilizat pentru efectul de înroșire a cărnii, dându-i un aspect proaspăt.

Este un conservant considerat periculos pentru adulți și nu este recomandat sub nicio formă copiilor și sugarilor. Doza zilnică recomandată pentru un adult nu trebuie să depașească 0,1mg. În 8 grame preparat din carne se pot găsi circa 1,2 mg Nitrit de Potasiu.

Cosumul frecvent nu este recomandat, în stomac în prezența proteinelor nitriții formează substanțe cu potențial cangericen. Reacționează cu hemoglobina alterând capacitatea acesteia de a transporta oxigen, distrugând-o. Pot induce afecțiuni ale glandei tiroide, este asociată cu hipoxie celulară, cefalee, hipertensiune, alergii și urticarie.

Cum este Nitritul de Potasiu mai sunt mulți alți conservanți și aditivi.

Recomandăm insistent a se citi cu atenție etichetele produselor.

OPA

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*