Ultimele Știri

Vești bune! Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Vremea s-ar putea imbunătăți în următoarele două săptămâni. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 12 – 25 octombrie 2015, care vizează toate regiunile ţării: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum şi zona montană.

Conform estimării publicate de ANM, primele zile din intervalul analizat sunt caracterizate de o vreme mult mai rece decât ar fi normal pentru această perioadă din an.

În perioada 15 – 18 octombrie, însă, vremea se va încălzi apreciabil în majoritatea regiunilor ţării, fiind prognozate maxime cuprinse între 17 şi 19 grade Celsius, în timpul zilei.

Cea de-a doua săptămână din interval va aduce o nouă scădere a valorilor termice, însă acestea vor fi în general apropiate de cele specifice pentru perioada respectivă.

Şi în Bucureşti vremea va fi deosebit de rece în primele zile ale intervalului şi se va încălzi, temporar, după data de 15 octombrie, urmând ca temperaturile să revină apoi la valorile normale pentru această perioadă.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Banat

Intervalul va debuta cu o vreme mult mai rece decât ar fi normal pentru această perioadă din an, astfel că valorile maxime de temperatură vor fi de 12 – 14 grade, iar cele minime de 6 – 9 grade. În perioada 15 – 18 octombrie vremea se va încălzi apreciabil, urmând a se înregistra valori medii de 17 – 20 de grade ziua şi 9 – 11 grade noaptea.

Crișana

Primele zile vor fi caracterizate de o vreme mult mai rece decât ar fi normal pentru această perioadă din an, cu temperaturi maxime de 10 – 12 grade şi minime de 5 – 6 grade, în medie. În perioada 15 – 18 octombrie vremea se va încălzi, urmând a se înregistra valori medii de 16 – 19 grade ziua şi 8 – 11 grade noaptea.

Transilvania

Intervalul va debuta cu o vreme deosebit de rece pentru această perioadă din an, astfel că maximele temperaturii aerului vor fi de 6 – 10 grade, iar minimele de 2 – 5 grade, în medie regională, dar cu valori mai mici în depresiuni, unde vor fi uşor negative. În perioada 14 – 18 octombrie vremea se va încălzi apreciabil, în special în vestul regiunii, urmând a se înregistra valori medii de 14 – 17 grade ziua şi 6 – 9 grade noaptea.

Maramureș

În primele zile va fi o vreme mult mai rece decât ar fi normal la această dată, cu medii ale temperaturii aerului de 8 – 10 grade ziua şi 4 – 5 grade noaptea. În perioada 14 – 18 octombrie vremea se va încălzi semnificativ, urmând a se înregistra valori maxime, în medie regională, de 15 – 18 grade şi minime de 7 – 9 grade.

Moldova

În primele zile vremea va fi deosebit de rece, cu maxime ale temperaturii aerului de 4 – 10 grade şi minime de 1 – 4 grade, medii regionale. În perioada 15 – 20 octombrie vremea se va încălzi, în special în sudul regiunii şi în dealurile subcarpatice, urmând a se înregistra valori medii de 12 – 15 grade ziua şi 4 – 8 grade noapea. Apoi este estimată o scădere uşoară de temperatură, dar valorile vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice pentru ultima decadă de octombrie.

Dobrogea

Primele zile vor fi caracterizate de o vreme mult mai rece decât ar fi normal în această perioadă din an, cu temperaturi maxime de 9 – 13 grade şi minime de 5 – 8 grade, în medie. Începând din data de 15 octombrie, vremea se va încălzi apreciabil, urmând a se înregistra valori medii de 16 – 19 grade ziua şi 8 – 12 grade noaptea.

Muntenia

În primele zile vremea va fi deosebit de rece, cu maxime ale temperaturii aerului de 8 – 12 grade şi minime de 4 – 8 grade, medii regionale. În perioada 15 – 21 octombrie vremea se va încălzi, în special în vestul regiunii şi în zona deluroasă, urmând a se înregistra valori medii de 15 – 18 grade ziua şi 6 – 10 grade noaptea.

Oltenia

Intervalul va debuta cu o vreme mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă din an, atât ziua, când valorile maxime de temperatură vor fi în medie de 9 – 13 grade, dar şi noaptea, când minimele se vor situa în jurul unei medii de 6 – 7 grade. Începând din 15 octombrie, temperaturile vor fi în creştere, astfel că vor fi valori medii diurne de 15 – 18 grade şi nocturne de 8 – 11 grade. În cea de a doua săptămână, vremea se va răci treptat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*