Veste proastă pentru imigranții din Marea Britanie. Anunțul făcut de Guvern

  • Adelina Mitrache
  • 5 iulie 2016
  • Externe
marea britanie 2

Lupta politică din Partidul Conservator din Marea Britanie intră în faza eliminatorie. Din cei cinci candidaţi înscrişi să-i ia locul lui David Cameron în fruntea partidului şi la conducerea Guvernului vor rămâne doar patru după o primă rundă de vot ce va avea loc astăzi. Theresa May, Michael Gove şi Andrea Leadsom au cele mai mari şanse.

În haosul politic instalat la Londra după referendum, nimeni nu pare să ştie ce se va întâmpla cu soarta milioanelor de europeni stabiliţi în Marea Britanie.

Guvernul actual este reticent să ofere orice fel de garanţii cetăţenilor comunitari şi pasează responsabilitatea succesorilor.

S-a vehiculat ipoteza că Guvernul ar trebui să garanteze cetăţenilor Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie dreptul de a rămâne aici. Ar fi o imprudenţă să facem aşa ceva fără să primim asigurări similare din partea omologilor europeni cu privire la cetăţenii britanici care trăiesc în ţările lor. Şi de asemenea, o astfel de decizie ar putea genera o creştere a migraţiei europene în Regatul Unit. Este în interesul tuturor ca viitorul premier să aleagă cea mai bună variantă”, a declarat James Brokenshire, secretar de stat pentru Imigraţie.

Potrivit Buzzfeed.com, James Brokenshire, ministrul pentru Imigrații, Securitate și Lege și Ordine spune că nu ar fi înțelept să garanteze acest drept de a rămâne în Regatul Unit, deși britanicii care trăiesc în UE au primit acestă asigurare din partea țărilor membre.

Discursul ministrului în camera inferioară a parlamentului britanic, venit ca un răspuns la o întrebare adresată de Gisela Stuart, susținătoare a campaniei ”Leave”, a aprins scântei în rândurile parlamentarilor britanici, în contextul creșterii numărului atacurilor cu tentă rasistă după votul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Totodată, conducerea Partidului Conservatori și David Cameron, actualul prim-ministru, au refuzat să spună dacă cei 3 milioane de imigranți care trăiesc în Regatul Unit vor putea să stea în continuarea în această țară după ce toate formalitățile privind ieșirea Marii Britaii din UE va fi îndeplinită.

Totuși, ministrul britanic menționează că schimbările nu vor avea loc imediat, deoarece vor fi făcute negocieri între regat și blocul comunitar, care, cel mai probabil, vor dura câțiva ani.

Primul ministru a fost clar atunci când a spus că îndeplinirea formalităților pentru ieșirea din UE va fi treaba noului șef al executivului. Nu sunt în poziția de a anunța noi decizii”, spune James Brokenshire.

Declarația oficialului britanic, David Cameron,  poate părea surprinzătoare în condițiile în care președintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută, la Bruxelles, că premierul David Cameron a dat asigurări în numele Marii Britanii că românii aflați acolo vor putea să rămână și să muncească în Regatul Unit și că acesta și-a prezentat scuze pentru incidentele xenofobe petrecute după referendum.

„Am primit asigurări de la Premierul Cameron, în numele Marii Britanii, nu în nume personal, că românii vor putea să rămână, vor putea să muncească şi şi-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc acolo. Este, din păcate, foarte clar că nimeni nu a avut un plan B. Acest lucru ne arată că toţi s-au aşteptat să se voteze pentru REMAIN şi au fost surprinşi de rezultat. Chiar Premierul Cameron ne-a confirmat că tabăra LEAVE nu are niciun plan concret”, a spus Klaus Iohannis.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *