Ultimele Știri

Versiunea istoricului Cristian Troncotă cu privire la actul de la 23 august 1944

71 de ani de la Proclamația către Țară a regelui Mihai prin care România întorcea armele contra Germaniei și trecea de partea Aliaților

În cartea sa, „Eugen Cristescu. Asul serviciilor secrete româneşti”, publicată în anul 1994, istoricul Cristian Troncotă tratează momentul de la 23 august 1944 într-un mod lipsit de ură sau părtinire, diferit față de majoritatea celor care, de-a lungul timpului, s-au pronunțat pe marginea acestui subiect. 

Volumul prezintă activitatea lui Eugen Cristescu, pe baza memoriilor lăsate de acesta și a documentelor de arhivă. Este vorba de cel care a condus Serviciul Special de Informații (SSI) în perioada 15 noiembrie 1940- 26 august 1944, apropiat și om de nădejde al mareșalului Ion Antonescu.

Așa cum spuneam, evenimentul de la 23 august 1944 este tratat într-o manieră obiectivă de către Cristian Troncotă. Din expunerea sa lipsesc sintagme atât de des uzitate: trădător de neam”, lovitură de stat” sau a dat țara pe mâna rușilor”. Prin intermediul acestui articol, speranța mea se leagă de popularizarea acestei perspective asupra evenimentului de la 23 august 1944, văzut prin ochii celor direct implicați, și justificată în același timp de documentele de arhivă.

În primul rând, cu privire la decizia regelui Mihai de a-l înlătura pe mareșalul Ion Antonescu de la conducerea Consiliului de Miniștri, Cristian Troncotă face următoarele precizări, de care ar trebui să se țină cont: demiterea acestuia a fost fundamentată de un drept al monarhului constituţional, prevăzut în decretul nr. 3072 din 6 septembrie 1940, articolul II, litera e: „El [Regele] numeşte pe Primul-ministru, însărcinat cu depline”. Ion Antonescu a fost înlocuit tot cu un militar, generalul Constantin Sănătescu, în contextul pierderilor dezastroase suferite de armata română pe Frontul de Est. Prin urmare, se exclude ipoteza unei lovituri de stat.

Să nu uităm de precedentul creat de tatăl său, Carol al II-lea, care s-a implicat în multe situaţii în viaţa politică a României interbelice, influenţând desele schimbări de guverne. Desigur, acest lucru se întâmpla pe timp de pace, în timp ce decizia regelui Mihai a fost motivată de eşecurile de pe câmpul de luptă.

Ar mai trebui menționat aici precedentul creat de regele Italiei, Victor Emmanuel al III-lea, care pe 25 iulie 1943 a solicitat arestarea liderului fascist Benito Mussolini, invocând acelaşi motiv: insuccesele militare. Noul conducător, mareşalul Pietro Badoglio, a orientat ţara spre alianţa cu Naţiunile Unite. Scenariu care a fost pus în aplicare şi în România, un an mai târziu. Este o variantă cât se poate de plauzibilă.

În al doilea rând, Cristian Troncotă ne oferă informații prețioase referitoare la modul în care a fost primit de către militari actul de la 23 august 1944:

„În primul rând, militarii români, indiferent de grade sau de instituţia în care-şi desfăşuraseră activitatea (armată, jandarmerie, S.S.I.) au reacţionat în mod firesc faţă de actul de la 23 august 1944, în sensul că s-au alăturat din primul moment şi fără şovăire noii orientări politicie şi strategico-militare a României. De altfel, încă din 1943, S.S.I.-ul sprijinise eforturile diplomaţiei româneşti (atât ale guvernului cât şi ale opoziţiei) în purtarea trativelor secrete cu Aliaţii pentru armistiţiu.”

Un lucru este cert: în anul 1944, se simţea nevoia unei schimbări la nivelul vieţii politico-militare din România. Rămânea totuşi nostalgia zilelor eroice în care mareşalul Ion Antonescu ordonase trecerea Prutului, iar apoi Armata Română reuşise în numai o lună să readucă în teritoriul statului român Basarabia şi Bucovina de Nord. Mulţi dintre militari regretau momentele de glorie ale României din anul 1941, când la Bucureşti, pe data de 8 noiembrie, era organizată Parada Victoriei, în cinstea victoriei trupelor Armatei Române din bătălia de la Odessa. Cu toate acestea, onoarea militară obligă la efectuarea serviciului cu aceeaşi corectitudine şi conştiinciozitate, indiferent de deciziile luate de oamenii din conducerea statului. Este relevantă în acest sens declaraţia lui Gheorghe Cristescu (fratele lui Eugen Cristescu, şef de direcţie centrală în cadrul Serviciului Special de Informații), din timpul unei conferinţe cu personalul SSI, din data de 23 august 1944:

SSI este o instituţie de stat în serviciul ţării şi pentru servirea patriei. Patria este acolo unde se află Maiestatea Sa Regele, Guvernul, Armata şi Drapelul.

Trebuie menționat rolul avut de către SSI în planul politicii interne, instituție ce a urmărit păstrarea unui echilibru, vital pentru un stat aflat în război. Grupa Politică a Secției a II-a Contrainformații realiza o atentă supraveghere a partidelor de opoziție, pe de o parte, dar și a Palatului Regal, pe de altă parte. Este important de citat opinia lui Eugen Cristescu în legătură cu rațiunile care stăteau la baza deciziei de a intercepta convorbirile telefonice ale Regelui Mihai și, mai ales, ale persoanelor apropiate Casei Regale:

Nu urmărim pe M.S. Regele, pe M.S. Regina Mamă, ci clica de politicieni, care vor să profite de lipsa de experienţă a M.S. Regelui pentru a schimba politica Mareşalului. El va şti să ne ducă la izbândă, indiferent cu cine a început războiul şi cu cine îl va termina.

Orice comentariu este de prisos. În final, nu rămâne decât să evidențiez atitudinea demnă avută de către mareșalul Ion Antonescu, la patru zile după demiterea sa din funcția de conducător al statului. În cadrul unei discuții avute cu noul director al SSI, Traian Borcescu (Eugen Cristescu și-a dat demisia imediat după 23 august 1944, în semn de solidaritate cu mareșalul Ion Antonescu), acesta afirma că ostaşii români trebuie să lupte cu aceeaşi vitejie pentru eliberarea Nord-Vestului Transilvaniei, la fel cum o făcuseră şi pe Frontul de Est, invitând la păstrarea unităţii şi coeziunii Armatei Române. Era clar că depăşise momentul demiterii sale din funcţie, punând interesul naţional deasupra intereselor personale.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*