Verificări la Spitalul „Sf. Pantelimon”. Şefa ATI şi asistenta şefă, suspendate

La Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală se vor efectua verificări din partea reprezentanţilor Corpului de Control al ministrului Sănătăţii şi ai Serviciului de Medicină de Urgenţă.

Verificările au loc în urma informaţiilor privind posibila discriminare pe criterii de vârstă a pacienţilor de la Secţia ATI a unităţii, anunţă, joi, Ministerul Sănătăţii, care mai spune că discriminarea pe criterii de vârstă sau orice altă formă de discriminare între pacienţi este inacceptabilă şi reprezintă o încălcare a legii, scrie News.ro.

Medicamentele pentru bolnavii care ajung în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului “Sfântul Pantelimon” sunt ţinute sub cheie, la şefa secţiei sau la asistenta-şefă acasă, fără ca medicii să aibă acces la ele, doctorii fiind puşi în situaţia de a alege cui dau un medicament şi cui nu, a relatat, pentru GSP, un medic de la Secţia ATI a spitalului. Acesta prezintă şi o înregistrare în care şefa secţiei poate fi auzită spunând că medicamentele nu ajung, iar ei trebuie să le dea cu prioritate pacienţilor tineri: “Dacă dăm la toţi, nu mai avem medicaţie pentru ăia care merită”. La rândul său, farmacista spitalului spune că a găsit în dulap sute de doze dintr-un antibiotic care figurau în baza de date că fuseseră date pacienţilor.

Ministerul Sănătăţii a transmis, joi, un comunicat de presă în care face mai multe precizări în acest caz, explicând că programul destinat pecienţilor care ajung la terapie intensivă – AP-ATI (Acţiunea Prioritară ATI) – este gândit pentru a urmări un pacient critic a cărui viaţă este ameninţată, indiferent dacă acesta este asigurat sau nu, şi menit să asigure cheltuielile cu tratamentul unui astfel de pacient.

„Acţiunea Prioritară este reglementată în Ordinul Ministrului Sănătăţii (OMS) nr. 447 / 2015, modificat prin OMS 966/2015. Din acestea, articolul 20 reglementează ce achiziţii se pot face în unităţile ATI şi decontate din AP-ATI, iar articolul 21 defineşte criteriile de eligibilitate pentru diagnostice, nu pentru pacienţi. Principiul de funcţionare al AP-ATI este următorul: pe baza facturilor înaintate de unităţile spitaliceşti din luna precedentă, decontarea cheltuielilor se asigură, la cerere, în luna următoare, după verificarea documentaţiei necesare. Ataşat acestui comunicat este un tabel care centralizează bugetul disponibil pentru AP-ATI pentru anul 2016, pentru fiecare spital, precum şi finanţarea care a fost acordată până în acest moment. Este convingerea fermă a Ministerului Sănătăţii că AP-ATI reprezintă un mare pas înainte pentru asigurarea îngrijirii unui pacient critic la cele mai înalte standarde”, explică reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *