Verdict dur al experților, după atentatele din Paris și Bruxelles. Principala vulnerabilitate a Europei este chiar UE

  • Adelina Mitrache
  • 29 martie 2016
  • Externe
atentate bruxelles

Analiștii celor mai prestigioase instituții de studii strategice au opinii diferite asupra cauzelor și consecințelor atacurilor teroriste asupra Europei, dar concluziile lor sunt similare: UE e parte a problemei, mai degrabă decât a soluției.

Experții institutului de analiză strategică Stratfor susțin că principala vulnerabilitate a Uniunii Europene este aceea că „nu e o uniune de securitate”. Structurile de securitate deja existente – Europol, Frontex și Eurojust – „au atribuții în principal logistice, de coordonare a eforturilor și resurselor între state”.

În schimb, UE întâmpină obstacole importante în crearea unei „rețele unificate de securitate”. Pe de o parte, susțin analiștii Stratfor, există bariere financiare – chiar și poliția federală germană se plânge de fonduri insuficiente. Pe de altă parte, „în UE oamenii trec liber dintr-o țară în alta, dar informațiile nu”, dovada lipsa de colaborare între instituțiile de securitate din țările europene. Inclusiv faptul că fiecare țară folosește altă transcriere a numelor arabe face dificilă coordonarea, spun experții.

La nivel politic, problema este una de suveranitate: statele europene nu sunt dispuse să renunțe la prerogativele lor în domeniul siguranței interne. „Cum Uniunea Europeană e puțin probabil să se transforme în Statele Unite ale Europei, e improbabil să ajungă să aibă un Birou European Federal de Informații”, afirmă analiștii Stratfor. Într-o notă mai optimistă, ei spun însă și că nu e imposibilă în viitor o cooperare mai intensă în domeniul securității la nivelul Uniunii Europene.

Specialiștii RAND Corporation, cel mai cunoscut institut de studii strategice din lume, susțin că e o mare diferență între provocarea teroristă cu care se confruntă Europa și cea cu care luptă Statele Unite. „Marea diferență și ceea ce face Europa atât de periculoasă este că are un număr foarte mare de luptători străini care se întorc în Europa și, mai important, aceștia găsesc o rețea logistică deja creată. Luptătorii se întorc hotărâți să comită atentate. Dar au nevoie de ascunzători, de cineva care să le construiască bombele, de cineva care să le facă rost de arme – au nevoie de o rețea.

În SUA, în schimb, vedem foarte puține legături, acțiunile sunt individuale. Nu există o structură subterană la care să apeleze pentru logistică”, spun specialiștii RAND.

Pe de altă parte, Jeff Eggers, un fost Navy SEAL și consilier al președinteluI SUA, susține că amenințarea teroristă asupra Europei trebuie abordată „contra-intuitiv”, respingând ideea conflictului între civilizații. „Terorismul este eficient deoarece adeseori victimele sale reacționează de o manieră previzibilă, care ajută la îndepliniarea scopurilor terorișitilor. De pildă, un răspuns natural e acela de a cere mai multă securitate, ceea ce are efectul pradoxal de a face victimele mai puțin sigure”.

Eggers dă chiar exemplu Statelor Unite, care au ajuns să tolereze tortura pe fondul unei asemenea panici, și avertizează asupra efectului distorsionant al rețelelor sociale. O abordare radicală și emoțională „va exacerba problema asimilarii musulmanilor europeni”, propunând în schimb rezistență stoică . „Emoția și furia trebuie să se transforme într-o strategie de rezistență”, spune fostul consilier al liderului de la Casa Albă. „Cel mai bun antidot la jihadism este să îl tratezi ca pe o formă de criminalitate, să asimilezi minoritățile și să îți vezi de treaba ta”.

O abordare diferită au însă experții în securitate britanici. Aceștia susțin că Uniunea Europeană e de fapt o vulnerabilitate pentru țara lor. „Cea mai importantă armă în lupta împotriva terorismului sunt informațiile. Or, nu există și nu poate exista un mecanism UE viabil de comunicare a informațiilor între statele membre”, spune colonelul Richard Kemp, fost consilier al guvernului britanic pe probleme de securitate.

În replică, guvernul de la Londra a prezentat o scrisoare dechisă semnată de 13 foști comandanți în care se afirmă că „în UE suntem mai puternici”. Documentul a întâmpinat critici din partea majorității experților, iar doi dintre semnatarii scrisorii au renegat-o.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *