Veniturile petroliere ale ISIS au scăzut, anunță Pentagonul

  • Adelina Mitrache
  • 7 iulie 2016
  • Externe

Bombardamentele coaliției împotriva instalațiilor petroliere ale grupării Statul islamic (SI) desfășurate din toamnă au redus la jumătate resursele financiare ale jihadiștilor, estimate în prezent la vreo 15 milioane de dolari pe lună, potrivit coaliției, citate de AFP.

Operațiunea Tidal Wave II „continuă să diminueze veniturile pe care le încasează SI din activitățile cu petrol și gaze”, a afirmat un purtător de cuvânt militar, colonelul american Chris Garver, într-o videoconferință de la Bagdad.

„Estimăm că aceasta aproape a înjumătățit” aceste venituri cu începere din toamnă, „la vreo 15 milioane de dolari pe lună, în prezent”, a spus el.

Tidal Wave II este o campanie de bombardamente lansată în toamnă vizând în mod special instalațiile petroliere ale SI.

Numele său face referire la Tidal Wave, o operațiune desfășurată de aviația aliaților în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial împotriva rafinăriilor din România, pentru a diminua resursele petroliere ale puterilor Axei.

Potrivit purtătorului de cuvânt militar american, coaliția a efectuat 193 de bombardamente în cadrul operațiunii de la lansarea ei.

Ultima a avut loc luni, cu distrugerea a șase puțuri de petrol, potrivit colonelului Chris Garver.

Statele Unite și coaliția au încercat inițial să limiteze loviturile împotriva instalațiilor petroliere din Siria și Irak, pentru a evita distrugerea aparatului de producție destinat să revină în mâinile guvernului legitim.

În toamnă însă, au decis să treacă la o viteză superioară, în fața necesității de a accelera o campanie militară împotriva SI care durează de multă vreme.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *