Ultimele Știri

Venezuela, țara în care un plin de benzină costă un dolar

Venezuela, care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume, oferă benzina cea mai ieftină de pe glob. Plinul unui rezervor costă, de exemplu, mai puţin decât o sticlă de apă, motiv pentru care contrabanda este extrem de activă spre Columbia unde litrul de benzină depășește un dolar.

Un litru de benzină cu cifra octanică 95, costă în statul sud-american puțin peste un cent, iar un plin cu 50 de litri de benzină poate fi cumpărat mai puțin de un dolar, adică mult mai ieftin decât o sticlă de apă minerală, al cărei preț este de aproape doi dolari. Acest fapt favorizează contrabandă de produse petroliere, în special în Columbia, acolo unde prețul unui litru atinge 1,18 dolari.

Din cauza acestei situatii, Venezuela a anunţat sâmbătă că va închide cu începere de luni graniţa sa cu Columbia, pe timpul nopţii, pentru a lupta împotriva contrabandei ce loveşte economia acestei ţări, scrie AFP.

Potrivit guvernului de la Caracas, contrabanda la frontieră scoate din ţară 40% din produsele de bază şi 100.000 de barili pe zi, ocazionând pierderi anuale de 3,65 miliarde de dolari

Produsele de bază, al căror preţ este stabilit de stat în Venezuela şi poate fi de zece ori mai mic decât în Columbia, fac, de asemenea, obiectul traficului peste graniţă.

La rândul său, economia columbiană are de suferit de pe urma acestui trafic, din cauza concurenţei neloiale a produselor venezuelene pe piaţa internă.

„Închiderea programată a graniţei cu Columbia va avea loc între orele 22.00 (02.30 GMT) şi 05.00 (09.30 GMT) şi va urmări consolidarea politicilor suverane cu scopul de a lupta împotriva contrabandei care transportă produse din Venezuela în Columbia”, a informat agenţia oficială AVN.

Potrivit guvernului de la Caracas, închiderea frontierei a fost decisă de preşedinţii celor două ţări, Nicolas Maduro (Venezuela) şi Juan Manuel Santos (Columbia), la întâlnirea lor care a avut loc pe 1 august la Cartagena, în Columbia, axată pe tema contrabandei.

Cu acest prilej, cei doi lideri au ajuns la un acord privind demararea acţiunilor pentru lupta împotriva acestui flagel şi înfiinţarea unor centre comune de comandament şi control la frontieră.

„Închiderea se referă la întreaga lungime a graniţelor, cei 2.200 de kilometri de frontieră dintre Venezuela şi Columbia”, a precizat responsabilul militar al operaţiunii, Vladimir Padrino Lopez, măsură ce va fi însoţită de un control sporit la centrele de distribuţie a alimentelor, în special la cele situate în zona de graniţă.

De la începutul anului, au fost confiscate aproape 40 de milioane de litri de benzină şi 21.000 de tone de alimente provenind din contrabandă, a adăugat el.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*