Ultimele Știri

Venezuela obligată să plătească 1,6 miliarde dolari corporaţiei ExxonMobil

Venezuela trebuie să plătească gigantului petrolier Exxon Mobil 1,6 miliarde de dolari, în compensație pentru activele expropriate, a decis un tribunal de arbitraj internațional. Exxon a pretins circa16,6 miliarde de dolari  în urma naţionalizării  câmpului petrolier Cerro Negro şi alte pierderi acumulate încă din anul 2007. 

Venezuela nu a declarat nimic în urma aceste decizii şi nu se ştie dacă va face apel. Dar ministrul de Externe venezuelean a declarat că decizia a fost „rezonabilă”. Hotărârea a fost făcută de către Centrul Internațional al Băncii Mondiale pentru Soluționarea Disputelor de Investiții (ICSID). Este o lovitură dură pentru Venezuela, care se luptă cu un deficit de valută străină, cu o inflaţie în creştere şi o economie care stagnează.

” Pretentii exagerate „

Ministrul de Externe, Rafael Ramirez a numit decizia instanţei, „o victorie de suveranitate a Venezuelei peste pretenţiile exagerate”, referindu-se la suma mult mai mare cerută de Exxon Mobil.

„Decizia confirmă faptul că guvernul venezuelean nu a reușit să ofere o compensație echitabilă pentru activele expropriate.”, reiese dintr-un comunicat al companiei Exxon Mobil. Compania a adăugat că – „acceptăm dreptul legal al Venezuelei de a expropria activele filialelor noastre în schimbul unei despăgubiri la valoarea justă de piață”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*