Ultimele Știri

VIDEO: Sărbătorile văzute prin geamul bătrânei Mocănițe. Cât costă o plimbare de 4 ore într-o zonă-magnet pentru turiștii străini

mocanita

Atenție, urcăm în vagoane și plecăm cu toții în vacanță. Este semnalul care se aude de pe Valea Vaserului, acolo unde bătrâna Mocănița a făcut prima urcare în munți din acestă iarnă.

Sute de turiști din țară și străinătate și-au făcut deja rezervări pentru sărbători de poveste, în inima Maramureșului. O plimbare de 4 ore costă până-n 70 de lei.

Pe Valea Vaserului se aude din nou șuieratul dulce al bătrânei locomotive cu aburi. Fumul gros anunță de la sute de metri depărtare că începe o aventură într-o lume de poveste. Locurile i-au făcut curioși și pe britanicii care au realizat seriile Wild Carpathia.

Turiștii stau în saloane încălzite de sobițe vechi iar în spatele geamurilor aburinde se văd, spectaculos, munții. Nea Mitică este un soi de comandant de peste 30 pe ani.

„Mie mi-e drag Vaserul. Și mi-e dragă locomotiva. E greu, dar abia aștept să parcurg drumul. E muncă greoie. Poate o defecțiune ceva. Pentru mine locomotiva e cea mai plăcuta amintire”, spune Dumitru Brendea mecanicul locomotivei.

Musafirii sunt fascinați, mai ales cei care vin din metropolele poluate și supraaglomerate.

„E o țară frumoasă. Oamenii sunt drăguți și vorbesc engleza ori franceza. Iar mancarea e grozavă!”, spune o turistă din China.

„Îmi place foarte mult aici. Mai ales oamenii în vârstă îmbrăcați tradițional. Am mai fost de câteva ori în România și am îndrăgit mentalitatea oamenilor de aici. Chiar dacă uneori par mai duri, atunci când îi cunoțti vezi cât sunt de simpatici”, crede și un turist din Belgia.

Și cum în România să fii gazda e o plăcere. Turiștii sunt serviți cu bunătăți din zonă. De cel mai mare succes se bucură țuica naturală din prune.

Pensiunile sunt deja pline până la refuz și nu e de mirare pentru că prețurile sunt decente: 120 lei pe zi pentru găzduire și mâncare din belșug.

Mocănița va circula până pe data de 10 ianuarie mai puțin în ajunul și în ziua de Crăciun dar și pe 1 ianuarie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*