Ultimele Știri

Vaslui. Cum a fost salvată o minoră, racolată de un proxenet, chiar în timp ce se pregătea să treacă vama

trafic de persoane

Un nou dosar instrumentat de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Vaslui şi procurorii DIICOT arată cu câtă uşurinţă sunt păcălite tinerele de proxeneţii care, sub promisiunea unor locuri de muncă în străinătate sau a unor cereri în căsătorie, reuşesc să le transforme în scalve sexuale peste hotare.

Un bărbat de 35 ani din judeţul Vaslui a fost trimis în judecată de procurori sub acuzaţia de trafic de persoane şi trafic de minori.

O victimă minoră a fost salvată în ultimul moment de de poliţiştii de la Crimă Organizată, în urma unui apel la 112.

Un bărbat de 35 ani, din comuna vasluiană Pungeşti, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzat că a racolat o tânără din judeţul Constanţa şi o minoră din judeţul Vaslui cu scopul de a le exploata sexual în Italia. Pe amandouă a reuşit să le păcălească promiţându-le că îşi vor face un rost în Italia şi se vor căsători.

Bărbatul se află de mai mulţi ani în Italia, acolo unde se ocupă cu traficul de persoane. Gheorghe Buzatu a cunoscut-o pe tânăra de 30 de ani, din Constanţa, prin intermediul reţelelor de socializare. Cei doi au început o relaţie virtuală. Pentru a părea cât mai credibil, dar şi pentru a se apropia de tânără, Gheorghe Buzatu i s-a confesat acesteia că suferă din dragoste, dar şi că îşi caută jumătatea. Tânăra i-a povestit şi ea, la rândul ei, necazurile prin care trece. Aceasta are 3 copii pe care i-a dat în plasamant deoarece nu îi poate întreţine. Astfel, speculând momentul, bărbatul i-a promis că îi va oferi un loc de muncă în Italia, în sere.

La sfârşitul lunii noiembrie 2014, bărbatul a venit în România, iar pentru a-i dovedi tinerei că are intenţii serioase şi ‘nu se ocupă cu prostii’. Ajuns la Constanţa, a luat-o pe femeie şi s-au dus la părinţii lui pentru a-i cunoaşte. De acolo, cei doi urmau să plece în Italia.

Surpriză însă! Ajunşi la Pungeşti, bărbatul a cunoscut o minoră în vârstă de 16 ani, din satul Gârceni, care
fugise de acasă în urma unor discuţii mai aprinse pe care le avusese cu părinţii ei.

În timp ce ‘logodnica’ de la Constanţa se afla la casa părinţilor, Buzatu a reuşit să o convingă şi pe minora de 16 ani să meargă cu el în Italia, promiţându-i şi ei că se vor căsători după ce vor reuşi să adune mai mulţi bani împreună. A anunţat-o că nu are nevoie de procură din partea părinţilor pentru că ‘va rezolva tot cu şoferul de pe microbuz’.

Pentru a nu da de bănuit celor două femei, Buzatu şi-a convins un nepot să îl însoţească în Italia, asigurându-l şi pe el că îi va găsi de muncă ‘la răsaduri’. Dacă victimelor le-a dat asigurări că are intenţii serioase, în faţa consătenilor, Buzatu s-a lăudat cum face bani în Italia, făcând trafic de carne vie.

Spiritul civic al unui localnic din Pungeşti

Pe 11 decembrie 2014, însoţit de cele două tinere şi nepot, Gheorghe Buzatu a plecat spre Italia. Aflând că a luat femeile cu el, un localnic din Pungeşti, care asistase la discuţiile din cârciumă când Buzatu se lăuda cu abilităţile sale de proxenet, a sunat la 112. Bărbatul a anunaţat poliţiştii despre intenţiile consăteanului său, dând detalii despre tot ceea ce aflase în timpul discuţiilor din local. Imediat, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizată Vaslui au solicitat Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră darea în consemn la minorei de 16 ani.

În aceeaşi zi, în jurul orelor 19.30, microbuzul în care se afla Buzatu şi cele două tinere a intrat în Vama Borş. În faţa poliţiştilor de frontieră, atât Buzatu, cât şi ceilalţi pasageri din microbuz au declarat că nu o cunosc pe minora de 16 ani şi nu ştiu nimic despre destinaţia acesteia. Speriată, fata a refuzat să comunice cu poliţiştii de frontieră. Minora a fost coborâtă din microbuz şi predată reprezentanţilor Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bihor, în schimb, lui Gheorghe Buzatu şi celorlalţi pasageri poliţiştii le-au permis să-şi continue deplasarea.

Au furat banii proxenetului şi au fugit acasă

Ajuns în Italia, Buzatu s-a cazat într-un imobil dintr-o localitate din apropiere de Napoli, împreună cu tânăra din Constanţa. În schimbul unui loc de muncă decent, vasluianul a adus acasă mai mulţi bărbaţi pentru a întreţine relaţii contra cost cu ‘logodnica’ sa.

Din cauza unor defecte la fizionomia feţei, din naştere, clienţii au refuzat să întreţină relaţii sexuale cu tânăra. Dându-şi seama că au fost înşelaţi, femeia, dar şi tânărul din Pungeşti au hotărât să fugă înapoi în România. Profitând de faptul că Buzatu era plecat de acasă, cei doi au luat banii pe care i-au găsit într-o carte (700 de euro) şi au plecat la Napoli. Au luat legătura cu rudele din România care i-au sfătuit să-şi cumpere bilete de avion şi să revină acasă.

Buzatu s-a sustrat cercetărilor poliţiştilor, fiind anchetat în lipsă. A fost reprezentat de un avocat care l-a ţinut la curent, despre evoluţia urmăririi penale. La finalul cercetărilor, procurorii au dispus trimiterea sa în judecată, dosarul fiind înaintat Tribunalului Vaslui.

Fuga de sărăcie şi ‘nu mi se va întâmpla tocmai mie’

În ciuda avertizărilor de a trata cu maximă seriozitate ofertele de a munci în străinătate, poliţiştii vasluieni se confruntă anual cu zeci de tinere care devin victime ale traficului de carne vie. Majoritatea sunt minore ce provin din familii sărace, dezorganizate, cu o educaţie precară. Traficanţii vor profita întotdeauna de lipsa de informaţie, de disperarea pentru găsirea unui loc de muncă sau nemulţumirea privind nivelul veniturilor, de credulitatea, spiritul de aventură sau inconştienţa persoanelor pe care le vor transforma în victime.

‘Sărăcia, ca factor social care are probabil influenţa cea mai mare asupra traficului de fiinţe umane. Din dorinţa de a câştiga bani, persoanele se lasă convinse de propunerile devenite banale de acum de a merge în străinătate la muncă pentru a face bani. Naivitatea reprezintă o cauză mult mai puţin reprezentativă în acest moment, având în vedere numărul mare de cazuri mediatizate. Este aproape imposibil de crezut că fetele care au fost tentate şi au dat curs ofertelor de muncă în străinătate în ultima vreme nu au luat cunoştinţă de astfel de cazuri din mass-media. Însă dorinţa de a scăpa de sărăcie, tradiţionalul ‘nu mi se va întâmpla tocmai mie’ împreună cu abilitatea traficanţilor de a convinge victimele că sunt oameni de bună credinţă, le fac pe acestea din urmă să-şi învingă posibila teamă că s-ar putea să fie puse în pericol’, spun poliţiştii vasluieni.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*