Ultimele Știri

Vasile Astărăstoae a demisonat de la Colegiul Medicilor în urma condamnării la închisoare

astarastoae

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, şi-a dat demisia din această funcţie, el motivând că a luat decizia ca urmare a sentinţei de joi a Judecătoriei Iaşi, care l-a condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, relatează Mediafax.

Vasile Astărăstoae a spus, în cadrul unei şedinţe desfăşurate la Bucureşti, că a luat decizia de a demisiona din funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor, în urma hotărârii Judecătoriei Iaşi, care l-a condamnat pentru conflict de interese.

Mi se pare un gest de onoare pe care l-a făcut în momentul acesta şi ne-a spus în această dimineaţă (n.r. – vineri dimineaţă). Este pur şi simplu un gest de onoare. Urmează să avem o şedinţă pe 17 aprilie, când vom vota, secret, conform legii, un nou preşedinte„, a declarat, dr. Constantin Cârstea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România.

Joi, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată în aprilie 2014 pentru conflict de interese, a fost condamnat de Judecătoria Iaşi la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, decizia nefiind însă definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Potrivit minutei de şedinţă, Vasile Astărăstoae a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare, pentru conflict de interese, magistraţii suspendând însă condiţionat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de trei ani şi şase luni.

Procurorii precizează, în rechizitoriu, că Astărăstoae s-ar fi angajat pe sine însuşi în proiectul european „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale” câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, al cărui director era, la vremea respectivă, prof.dr. Vasile Astărăstoae.

Anchetatorii susţin că pe toată durata celor 36 de luni ale proiectului ar fi existat un contract de prestări servicii încheiat de prof.dr. Vasile Astărăstoae, în calitate de director IML şi persoană fizică, pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe săptămână. În rechizitoriu este precizată şi existenţa unui contract individual de muncă în care, având funcţia de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrală a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*