Ultimele Știri

Valiza lui Brâncuși a fost vândută pentru 7.000 euro. Ce alte obiecte au fost scoase la licitație – FOTO

O licitație în care au fost scoase la vânzare mai multe obiecte ale sculptorului Constantin Brâncuși a fost lansată de către Artmark, în scopul strângerii de fonduri pentru achiționarea sculpturii Cumințenia Pământului de Constantin Brâncuși.

Valiza folosită de Constantin Brâncuși în călătoriile sale spre Statele Unite a fost vândută, marți seară, pentru 7.000 euro. O altă valiză, mai simplă, folosită doar pentru călătorii între Paris și București, a fost singurul obiect care nu a putut fi vândut, având un preț de pornire de 5.000 euro.

brancusi-valiza-sua

Înaintea licitației, Artmark a făcut publică o declarație de ultim moment a colecționarului.

„În condițiile în care, conform unor informații publice recente, guvernul ar urma să achiziționeze Cumințenia Pământului prin achitarea oricărei diferențe de preț neacoperită prin subscripția publică a 6 milioane de euro, îmi rezerv dreptul de a redirecționa sau utiliza echivalentul a 50% din încasările rezultate pentru o donație în vederea realizării unei expuneri publice permanente „Brâncuși-Omul” în București, în următoarele situații: 1. în cazul în care o instituție publică achiziționează întregul lot. 2. în cazul în care o persoană fizică sau o entitate privată achiziționează întregul lot și îl donează unei instituții publice”, a declarat Emilian Radu.

O pereche de andrele, realizate de Brâncuși cu dopuri de șampanie și dăruite pictoriței Natalia Dumitrescu, au fost achiziționate pentru 6.500 euro, în timp ce o cădelniță realizată tot de sculptor, dintr-o cutie de tinichea și folosită în atelierul său din Paris, a strâns nu mai puțin de 6.000 euro.

Costumele marelui artist, purtate în perioada sa pariziană, au fost vândute fiecare cu câte 4.950 euro, în timp ce un pardesiu Burberry’s, din aceeași perioadă, a strâns suma de 4.250 euro.

Vesta de lucru a lui Constantin Brâncuși a fost achiziționată pentru suma de 1.800 euro, în timp ce o fotografie inedită cu sculptorul lucrând la Poarta Sărutului, în 1928, a fost licitată pentru prețul final de 3.000 euro.

Tot pentru 3.000 euro a fost achiziționat o notă autografă a lui Brâncuși cu aforismul: “Creierul este fiul risipitor al pântecului”, conform profit.ro.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*