Ultimele Știri

Valea Balenelor din Egipt

Valea Balenelor sau Wadi-al Hitan, cum este cunoscut în Egipt, adăpostește fosile ale unor balene primare, provenite de la strămoșii balenelor noastre, între timp dispărute.

Wadi al-Hitan, situată la aproape 250 de kilometri vest de Cairo, se află într-un peisaj extraordinar, cu dune de nisip și formațiuni stâncoase în formă de pernă. Pricipala atracție în această vale uscată sunt cele 379 de fosile de balene, bine conservate.

image

Strămoșii balenelor de acum aproape 60 de milioane de ani trăiau pe uscat, însă se hrăneau chiar în apropierea țărmului. Aceste Mesonychidae erau mai apropiate de mamiferele copitate de astăzi. Din ele au apărut acele forme ale căror rămășițe au fost găsite în Valea Balenelor.

imageBasilozaurul, de pildă, a trăit în urmă cu 45-38 de milioane de ani. Animalul cu o lungime de peste 20 de metri vâna în apă și revenea pe uscat numai pentru reproducere. Picioarele din spate erau deja în regres, iar în locul picioarelor din față avea avea aripioare înotătoare cu cinci degete și, în plus, era foarte bine adaptat la viața acvatică. Rămășițele fosilizate ale balenelor sunt inserate în gresie, și păstrează schelete de balene, țestoase și crocodili.

În Wadi-al Hitan se află numeroase fosile de balene inserate în nisipul deșertic.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*