Ultimele Știri

Val de cancer în urma dezastrului nuclear de la Fukushima

Un studiu asupra impactului radiaţiilor catastrofei de la Fukushima a relevat că 103 copii şi adolescenţi din regiune, în vârstă de până la 18 ani la momentul accidentului, au dezvoltat un cancer al tiroidei, confirmat chirurgical sau suspectat puternic. Însă legătura cu dezastrul atomic nu a fost stabilită.

Teste au fost efectuate asupra unui număr de 300.000 de tineri din provincia Fukushima (nord-est) de către un comitet care urmăreşte starea sănătăţii locuitorilor. Numărul cancerelor confirmate în urma unei intervenţii chirurgcale a ajuns la 57. Celelalte 47 de cazuri nu sunt încă sigure sută la sută, dar probabilitatea este foarte mare. Un adolescent a fot operat, dar nodulul prelevat era benign.

Proporţia copiilor din provincia Fukushima atinşi este, deci, de ordinul a 30 la 100.000, însă nu există o bază de referinţă pentru această regiune, ceea ce împiedică să se deducă dacă există o creştere cauzată de accidentul atomic din martie 2011. Specialişti mandataţi de către autorităţile de la nivelul prefecturii tind să creadă că aceste cancere nu sunt legate în mod direct de dezastru.

Fukushima

Cu toate acestea, părinţii copiilor respectivi nu pot să nu se gândească la faptul că expunerea la raze (şi mai ales la izotopi de iod 131) în primele zile de după sinistru este cauza. Tiroida este un „burete” de iod (materia primă pentru producerea hormonilor tiroidieni), în special la copiii aflaţi în creştere. Această glandă este, deci, deosebit de vulnerabilă la emisiile de ioni de iod 131 radioactivi, în cazul unui accident nuclear. De aceea, se recomandă administrarea de iod stabil, pentru saturarea tiroidei în prealabil. Însă, în cazul Fukushima, această măsură nu a fost implementată.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*