Ultimele Știri

Vacanța de 1 mai: 100.000 de turiști au cheltuit 12,5 milioane de euro

vama-veche-1-mai

Circa 99.000 de turișri și-au petrecut minivacanța de 1 mai în stațiunile din țară, unde au cheltuit aproximativ 12,5 milioane de euro, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

„Vremea nefavorabilă de la sfârșitul săptămânii trecute nu a stricat planurile de vacanță ale românilor de 1 mai și aproximativ 99.000 de persoane au înnoptat în unitățile de cazare din stațiunile din toată țara, cu aproximativ 9% mai multe decât în 2014”, se arată într-un comunicat al FPTR.

Turiștii au cheltuit în stațiunile românești în această perioadă, doar pe cazare, peste 20 milioane de lei.

„Din datele noastre, putem estima pentru această perioadă încasări de aproximativ 35 milioane de lei în toate destinațiile turistice din țară doar din mâncare și distracție, în condițiile în care un român a cheltuit în medie aceeași sumă ca anul trecut, adică 120 de lei pe zi, în afară de cazare și mic dejun”, a declarat Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR.

La această sumă se adaugă peste 20 milioane de lei pe cazare și mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale românilor care au mers în minivacanța de 1 mai în țara de 55 de milioane de lei.

În ceea ce privește destinațiile interne alese de turiștii români, topul este condus de departe de turismul rural. Tarifele rezonabile și posibilitatea de a sta aproape de natură au făcut ca peste 40.000 de români să aleagă această opțiune.

Numărul celor care au petrecut minivacanța într-o stațiune de la malul mării a fost cu puțin mai mare decât în 2014, ajungând la 25.000 de persoane. Cu un grad de ocupare de aproximativ 90%, din totalul locurilor pregătite, Mamaia a rămas stațiunea de la mare preferată de români.

Cei mai mulți turiști care și-au petrecut minivacanța de 1 mai la malul mării au fost tineri. Aceștia au preferat Mamaia datorită posibilităților variate de distracție, dar și Vama Veche.

Chiar daca la munte s-au anunțat precipitații, 21.000 de români și-au rezervat o vacanță într-unul din hotelurile din stațiunile montane, unde au cheltuit doar pe cazare aproximativ 3,4 milioane de lei în sejurul de 2-3 zile. Stațiunile balneare au fost și ele solicitate în această perioadă. Astfel, 12.000 de români au ales să-și facă vacanța la băi, unde au putut beneficia de programe speciale de tratament și relaxare. Mult mai puțini români s-au orientat spre Delta Dunării. Este vorba despre 1.000 de persoane, în special pescari pasionați șă turisti dornici de inedit.

Pe de altă parte, aproximativ 8.000 de români au profitat de zilele libere pentru a merge în străinătate, dar numărul acestora a scăzut cu 7% față de anul 2014. Cea mai solicitată destinatie a rămas, ca și anul trecut, Bulgaria, urmată de Ungaria, Grecia, Spania, Turcia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*