Ultimele Știri

Utilizarea exagerată a îngrășămintelor chimice ar putea distruge viața pe Pământ

Potrivit ultimelor studii, viața pe Pământ ar putea fi grav afectată de utilizarea exagerată a îngrașămintelor chimice. 

Profesorul Stephen Carpenter, directorul Centrului de Limnologie (hidrobiologia apelor dulci) al universității statului Wisconsin din orașul Madison, a criticat utilizarea exagerată a îngrășamintelor artificiale precum cele fosfatice și azotoase pentru faptul că acestea depășesc cu mult limitele care permit existența vieții pe Pământ.

„Începem să atingem și să trecem dincolo de limitele biofizice care îngăduie existența civilizației umane, așa cum o cunoaștem. Tot ceea ce este important pentru civilizație s-a petrecut înainte de 1914”, susține Carpenter.

Profesorul Carpenter și echipa sa de cercetatori au examinat problema încălzirii globale datorate emisiilor de carbon și impactul acesteia, modul în care aceasta afectează creșterea nivelului mărilor și pierderea diversității, printre altele.

Cercetătorii au declarat că folosirea fosforului și azotului artificial pentru sporirea producției agricole în SUA nu este necesară pentru că pământul conține deja o bogăție de substanțe nutritive care favorizează recoltele-record. Folosirea excesivă a acestor elemente pe terenuri unde ele sunt deja abundente are un impact asupra planetei Pamânt, determinând incapacitatea ei de a susține viața dincolo de limitele planetare.

Cercetătorii îi sfătuiesc pe proprietarii fermelor de tip industrial să folosească mai puține îngrășăminte chimice.

„S-ar putea ca civilizația umană să trăiască și în alte condiții decât cele din holocen, dar acest lucru n-a fost încercat pâna acum. Noi știm că civilizația poate supraviețui în condiții de holocen și tocmai de aceea pare rezonabil să încercam să menținem aceste condiții”, a mai spus profesorul Carpenter.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*