UPDATE: Lovitură de stat eșuată în Turcia! Bilanțul morților este de 265 de persoane. Şeful Statului Major al armatei a fost înlocuit – VIDEO

Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului, conform Agerpres. Comandanţi militari turci sunt ţinuţi ostatici la sediul Statului Major General, în Ankara, afirmă surse guvernamentale turce, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan ar putea cere azil politic în Germania.

UPDATE 14:00: „Bilanţul total este de 265 de morţi – 161 de agenţi de poliţie şi civili deveniţi martiri; şi 104 participanţi la tentativa de lovitură de stat”, a declarat Binali Yildirim, precizând că alte 1.440 de persoane au fost rănite.

UPDATE 11:30: Bilanţul total s-a urcat până la 194 de morţi, dintre care 104 indivizi implicaţi în tentativa de lovitură de stat militară au murit în confruntări cu forţele de ordine.

Update 10:30: Ministerul Afacerilor Externe informează că, până în prezent, nu s-au înregistrat victime sau răniți în rândul cetățenilor români din Turcia. Reprezentanţii Ambasadei României la Ankara şi ai Consulatelor Generale din Istanbul şi Izmir continuă demersurile în vederea acordării asistenţei consulare, conform Mediafax.

UPDATE 9:40: Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, deține din nou controlul politic după tentativa de lovitură de stat soldată, conform unor surse, cu moartea a zeci de persoane şi arestarea câtorva sute, dar există informaţii că sunt în continuare confruntări militare în unele zone din Turcia, conform Mediafax.

UPDATE 9:30: UE a cerut sâmbătă o ”revenire rapidă la ordinea constituțională în Turcia” și a declarat că urmărește îndeaproape evoluția situației de acolo, conform AFP.

UPDATE 9:20: Cursele aeriene internaționale de pe aeroportul Ataturk din Istanbul ar putea fi reluate curând, a anunțat sâmbătă dimineața organizația europeană pentru securitatea navigației aeriene (Eurocontrol), transmite agenția Reuters.

UPDATE 8:20: Cel puţin 60 de persoane au murit noaptea trecută, în ciocnirile de la Istanbul, dintre militari pucişti, pe de o parte, şi poliţie şi civili, pe de alta, informează The Guardian.

UPDATE 2:30: Lovitura de stat din Turcia a fost denunțată de două formaţiuni de opoziţie din Turcia: „Această ţară a suferit destul de pe urma loviturilor de stat. Nu vrem ca aceste suferinţe să se repete”, a comunicat Partidul Popular Republican (CHP). Şi Mişcarea Naţionalistă (MHP) a anunţat că susţine Administraţia Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE 2:00: MAE transmite o atenționare turiștilor români din Turcia, cărora le cere să nu părăsească locurile unde sunt cazați și să evite cât mai mult deplasările, în special în locurile aglomerate.

UPDATE 1:30: Președintele Erdogan a cerut azil politic îîn Germania, părăsind deja țara, conform surselor militare americane citate de postul MSNB.

UPDATE 1: 32 O explozie puternică a avut loc în centrul Turciei, iar potrivit CNN-Turk, deflagraţia ar fi avut loc la sediul Televiziunii publice turce, aflată sub controlul armatei.

În acest moment, Turcia este controlată de un „consiliu pentru pace” care va garanta securitatea cetăţenilor, anunţă armata turcă, conform Televiziunii publice de la Ankara.

Tancuri au fost observate, vineri seară, în jurul Aeroportului Ataturk din Istanbul, dar şi în centrul metropolei turce

Intervenția armatei este motivată de faptul că Administraţia Recep Tayyip Erdogan a periclitat statul de drept şi democraţia turcă. Aceasta a introdus legea marţială şi interdicţii de circulaţie.

„Nu vom permite ca ordinea publică să fie degradată în Turcia… Restricții de circulație sunt impuse în țară până la noi ordine”, a indicat printre altele un comunicat semnat de „Consiliul păcii în țară”, care afirmă că „a luat controlul în țară”, în timp ce elicopterele survolau capitala turcă Ankara după zboruri la joasă altitudine ale avioanelor de luptă.

Există informații conform cărora la Ankara s-ar fi înregistrat o explozie şi că ar avea loc schimburi de focuri între poliţie, subordonată Guvernului, şi armată, care are un statut special în Turcia, fiind garantul statului laic.

Guvernul Binali Yildirim a denunţat o tentativă de lovitură de stat militară. „Guvernul ales de popor rămâne în funcţie. Acest Guvern va preda puterea doar când poporul va decide acest lucru”, a comunicat Guvernul de la Ankara.

Accesul la Facebook, Twitter și Youtube a fost restricționat în Turcia, au anunțat vineri seara grupuri de monitorizare a internetului citate de Reuters.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *