UPDATE Atac la Munchen: Nouă persoane ucise, alte 21 rănite | Autorul atacului, un germano-iranian în vârstă de 18 ani din oraș, s-a sinucis (FOTO-VIDEO)

germania centru refugiati politie

Ore de coșmar, vineri seară, în capitala Bavariei, München, unde a fost declarată stare de urgență. Un bărbat a deschis focul în fața unui mare centru comercial, la un restaurant McDonald’s, deocamdată din motive necunoscute. A secerat nouă vieți și apoi s-a sinucis, în apropiere de locul atacului. Poliția a anunțat că atacatorul este un tânăr de 18 ani, cu dublă cetățenie, germană și iraniană. Este al treilea atac împotriva civililor care are loc în decurs de opt zile în Europa Occidentală.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:

UPDATE 16:45 Trei cetățeni turci se află printre cele nouă persoane ucise vineri seara în atacul de la Munchen, a anunțat sâmbătă șeful diplomației turce, scrie Reuters, iar președintele kosovar anunță moartea a trei etnici albanezi, relatează The Associated Press.

UPDATE 15:40 Poliția din Munchen a sugerat că atacatorul ar fi fost interesat de atacurile în masă și de atacatori, inclusiv de teroristul de extremă dreaptă norvegian Anders Breivik. Atacul s-a produs la cinci ani de la atacurile din Oslo și Utoya, în care și-au pierdut viața 77 de oameni, relatează The Guardian.

UPDATE 15:30 Zi de doliu la Munchen, în urma atacului armat de la mallul Olympia Primarul Munchenului a declarat sâmbătă o zi de doliu în memoria victimelor atacului armat comis vineri seara în capitala bavareză, relatează The Associated Press. Dieter Reiter afirmă că orașul este „șocat și îngrozit de avest act groaznic”. Primarul a transmis condoleanțe victimelor, familiilor și prietenilor victimelor sâmbătă dimineața, într-un mesaj postat pe Facebook. El le mulțumește forțelor de securitate pentru modul în care au gestionat situația.

UPDATE 15:00 Anchetatorii au găsit probe potrivit cărora presupusul autor al atacului de la Munchem – în vârstă de 18 ani, cu dublă cetățenie germană și iraniană – sufereă de probleme psihice și a primit un tratament în acest sens, însă detaliile nu au fost confirmate încă, a anunțat sâmbătă, la o zi după atac, într-o conferință de presă, procurorul Thomas Steinkraus-Koch, relatează The Associated Press.

De asemenea, tânărul – care a deschis focul asupra mulțimii într-un mall și la un restaurant McDonald’s și a ucis nouă persoane, după care s-a sinucis – era obsedat de atacuri armate în masă, a anunțat poliția sâmbătă. Anchetatorii au percheziționat locuința tânărului, unde au găsit un număr considerabil de materiale despre atacuri armate în masă, inclusiv o carte intitulată „Mânie. De ce ucid studenții”. Însă ei nu au găsit probe care să facă legătura între tânăr și grupări extremiste precum Statul Islamic. „Era obsedat de atacuri armate în masă”, a declarat șeful poliției Hubertus Andrae pentru presă.

UPDATE 13:54 Bild a facut publică poza cu atacatorul de 18 ani, care a ucis 9 persoane și a rănit alte 27. Numele tânărului este Ali Sonboly.

Ali Sonboly

UPDATE 13:40 Poliția din Munchen a anunțat la conferința de presă că informația privind reclama falsă de pe Facebook este adevărată. Tânăra pe contul căreia a apărut anunțul că McDonalds oferă gratuit meniuri a anunțat că i-a fost spart contul înainte de atac.

Mesajul, trimis de pe contul unei tinere, îndeamnă persoane să vină la mall la ora locală 16.00 (17.00, ora României).
Îți voi da ceva, dacă vrei, dar nu prea scump”, se arată în acest mesaj.

„Se pare că (mesajul) a fost pregătit de către suspect, iar apoi expediat„, a adăugat unul dintre anchetatori.

cont facebook

UPDATE 13:21 Potrivit anchetatorilor, tânărul ar fi urmat un tratament psihiatric. Atacatorul a avut un pistol Glock-17, semi-automat, nu avea licență de port armă.

UPDATE 13:18 Poliția din MunchenCalculatorul tânărului a fost ridicat din locuință.

Poliția a mai anunțat că sunt în total 10 morți, inclusiv atacatorul, 27 de răniți, dintre care 10 sunt în stare gravă.

Potrivit anchetatorilor, polițiștii au tras după tânăr însă niciun glonț nu l-a atins, motiv pentru care varianta sinuciderii este cea mai plauzibilă.

Toate victimele locuiau în zonă, niciun turist nu a fost rănit. Victimele au vârste între 15 și 45 de ani.

UPDATE 12:55 Șeful poliției din landul Bavaria, Hubertus Andrä, a declarat sâmbătă că ‘nu există nici cea mai mică legătură’ între gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) sau refugiați și atacatorul germano-iranian de 18 ani care a deschis focul vineri asupra persoanelor dintr-un complex comercial din orașul Munchen, după care s-a sinucis.

Anchetatorii analizează pista unei persoane cu probleme psihice, a mai spus șeful poliției bavareze, care a precizat totodată ca 10 persoane au murit în atac, iar 27 au fost rănite. Șapte dintre persoanele împușcate mortal erau adolescenți.

Atacatorul avea în rucsacul din spate 300 de gloanțe, iar în locuința sa a fost găsită o carte despre cum se comite un atac armat.

Tânărul era născut și crescut în Munchen și era elev. Potrivit procurorilor, atacatorul suferea ‘de o formă de depresie’.

 „Este vorba despre un atacator singuratic, nu are legătură cu refugiații, atacatorul avea 18 ani, născut și crescut în Munchen, nu sunt dovezi că avea o legătură cu ISIS”.

UPDATE 12:06 Miniștri germani se întâlnesc sâmbătă cu directorii agențiilor de securitate. 

Șeful poliției locale Hubertus Andrae a declarat că printre victime se află copii, iar trei dintre răniți rămâneau în stare critică.

Poliția afirmă că nu există indicii clare cu privire la motivele atacului armat. 

Ministrul de Interne Thomas de Maiziere urmează să se întâlnească cu șefii serviciilor de securitate la Berlin, după ce și-a întrerupt concediul în Statele Unite. El va participa, de asemenea, la o reuniune a Cabinetului de Securitate, condus de către cancelarul Angela Merkel.

Autoritățile au dispus că steagurile să fie coborâte în bernă în întreaga țară, „în semn de compasiune, în urma actului odios de violență”, a anunțat sâmbătă Ministerul de Interne într-un mesaj postat pe Twitter.

UPDATE 12:00 Poliția germană a percheziționat sâmbătă dimineața un apartament din Munchen, potrivit ziarului Bild, în urma atacului armat de vineri seara de la un mall situat la periferia orașului soldat cu zece morți, inclusiv atacatorul, care s-a sinucis, relatează DPA.

Comandouri din cadrul poliției au efectuat această percheziție într-un apartament din cartierul Maxvorstadt, unde Bild scrie că atactorul – identificat de poliție drept un tânăr cu dublă cetățenie germană și iraniană, în vârstă de 18 ani – locuia împreună cu părinții.

„Stătea chiar peste drum de mine„, a declarat un vecin pentru Bild.

„Un prieten de-al meu, care s-a dus la școală cu el, a spus că era mai degrabă un tip liniștit”, a spus vecinul. „El l-a recunoscut în înregistrările video de la fața locului”, a adăugat această sursă.

Poliția nu a confirmat dacă percheziția a avut legătura cu atacatorul.

UPDATE 11:50 Potrivit Der Spiegel, numele autorului atacului ar fi, de fapt, David S.

UPDATE 11:30 Ali Sonboly este numele atacatorului în vârstă de 18 ani. Tânărul care a spus după atacat că a fost umilit timp de 7 ani a avut a țintă copii și adolescenți, după care s-ar fi sinucis.

Poliția investighează dacă tânărului, al cărui tată era șofer de taxi, s-ar fi aflat în spatele reclamei false apărute pe Facebook.

UPDATE 10:30  Ministerul iranian de Externe a condamnat atacul comis vineri de un germano-iranian de 18 ani Într-un centru comercial din orașul Munchen din Germania, soldat cu nouă morți și 16 răniți, relatează AFP. „Iranul condamnă acest act și își exprimă solidaritatea cu poporul și guvernul german„, a declarat Bahram Ghassemi, purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene, citat de agențiile de presă Irna și Isna. Ghassemi a condamnat „asasinarea unor persoane nevinovate și fără apărare” și a afirmat că „nu există altă cale decât lupta totală și fără distincție” împotriva terorismului.

UPDATE 10:05 : Școala la care tânărul mergea se află în apropiere de locuință, iar vecinii au declarat că îl văzuseră în ziua atacului.

„Era vecinul meu. Îl vedeam destul de des în zonă, însă nu am vorbit niciodată. Aveam un prieten care era coleg cu el la școală. Am înțeles că era un tip tăcut”, a declarat un vecin pentru Bild.

UPDATE 09:35 Potrivit Bild, tatăl atacatorului a fost adus la audieri, în timp ce anchetatorii caută în locuința familiei indicii care le-ar putea explica gestul criminal al tână0rului. Bărbatul locuia cu părinții în districtul Maxvorstadt.

UPDATE 09:30 Anchetatorii germani încearcă să afle cine a pus pe Facebook o reclamă mincinoasă care îi îndemnă pe oameni să meargă la fast-food-ul respectiv pentru meniurile gratuite oferite de McDonald’s, locul unde atacatorul a ucis prima persoană.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Munchen a anunțat la conferință de presă că reclama apărută pe Facebook nu a fost pusă de reprezentanții restaurantului și că ea a apărut pe internet înainte de atac. 

UPDATE 9:00 Comandouri ale poliției, cu echipamente pentru vedere de noapte și câini, au percheziționat sâmbătă dimineață un apartament din cartierul Maxvorstadt. Potrivit cotidianului german „Bild”, în respectivul apartament supectul ar fi locuit împreună cu părinții. Vecinii l-au descris ca fiind „o persoană mai degrabă tăcută”. Tatăl, cel mai probabil, va fi audiat.

UPDATE 4:00 Șeful poliției din München anunță că atacatorul este un tânăr de 18 ani, cu dublă naționalitate, germană și iraniană, care locuia în capitala Bavariei de doi ani. Bărbatul s-a sinucis, împușcându-se în cap. Numele lui nu a fost făcut public.

Era înarmat doar cu un pistol, nu s-au găsit asupra lui alte arme. De asemenea, nu era cunoscut poliției. Corpul lui neînsuflețit a fost găsit pe o stradă lăturalnică, în apropierea centrului comercial.

Motivațiile atacului încă nu au fost determinate. În ciuda informațiilor anterioare, nu sunt indicii că ar mai fi și alte persoane implicate în atac.

Nouă persoane au fost ucise. 16 persoane sunt rănite, între care trei se zbat între viață și moarte. Printre victime sunt și copii.

Atacatorul a deschis mai întâi focul din fața unui restaurant McDonald’s, apoi a intrat în mall.

Inițial, s-a crezut că ar fi vorba de cel puțin trei atacatori, din cauza informațiilor diverse primite din mai multe zone de la cetățeni, a explicat poliția. Două persoane care au fost văzute fugind de la locul atacului într-o maşină au fost considerate suspecte. S-a dovedit, însă, că acestea nu au nicio legătură cu crimele.

În operațiunea antiteroristă au fost implicate nu mai puțin de 2.300 de persoane. 

Transportul public a fost reluat. Totuși, evenimentele publice programate pentru sâmbătă în capitala Bavariei au fost anulate.

A fost al treilea act major de violență împotriva civililor în Europa de Vest în opt zile. Precedentele atacuri, din Franța și Germania, au fost revendicate de Statul Islamic.

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, spune că motivațiile atacului de acum nu sunt clare. „Încă nu am clarificat complet de ce a acționat în felul acesta”, a declarat Frank-Walter Steinmeier într-un comunicat.

Pe rețelele de socializare folosite de Statul Islamic, susținătorii organizației teroriste exultă, scrie Reuters. „Statul Islamic se extinde în Europa”, proclamă o postare pe Twitter. Totuși, potrivit Reuters, surse din serviciile americane de informații au declarat că nu pare să existe legături între suspect și Statul Islamic sau alte grupări militante.

Cel mai probabil, el ar fi avut probleme psihice.

Centrul comercial unde a avut loc tragedia este în apropiere de stadionul olimpic din München. În timpul Jocurilor Olimpice din 1972, un grup de militanți palestieni au luat ostatici 11 sportivi israelieni pe care apoi i-au ucis.

Atacul de vineri a intervenit după ce în ziua precedentă, joi, un solicitant de azil afgan, în vârstă de 17 ani, a atacat cu un topor pasagerii unui tren, tot în Bavaria, la Wuerzburg. Poliția l-a ucis pe atacator după ce acesta a reușit să rănească patru persoane din Hong Kong, în tren, și un localnic, în timp ce încerca să fugă.

Poliția spune că deocamdată nu a fost stabilită vreo legătură între cele două atacuri.

Consiliul pentru Securitate Naţională, condus de Angela Merkel, se va reuni sâmbătă.

Vineri s-au împlinit cinci ani de la un alt eveniment de tristă amintire –  atacul comis în Norvegia de extremistul Anders Breivik, soldat cu 77 de morți. Breivik este un erou pentru extrema-dreaptă din Europa și America, iar înainte să se afle identitatea atacatorului din Munchen au fost speculații că ar putea fi vorba de terorism intern, un act al extremiștilor de dreapta germani.


UPDATE 00:55. Cel puţin 20 de persoane au fost rănite în atacul din centrul comercial Olympia, scrie presa germană citând surse din poliţie.

UPDATE 00:50. Apar informaţii în plus despre cea de a 9-a persoană moartă de la Munchen. Presa scrie că acesta ar putea fi bărbatul care a fost filmat în timp ce deschidea focul în fraţa unui McDonald’s şi care s-ar fi sinucis apoi. Poliţiştii i-au găsit trupul la circa un kilometru distanţă de centrul comercial Olympia iar geniştii verifică rucsacul roşu pe care îl purta, ca să se asigure că nu avea acolo explozibili. De asemenea, în presă se vorbeşte şi despre ipoteza ca acesta să fi fost singurul atacator, ceilalţi doi (poliţia anunţase că este în căutarea a trei suspecţi) ar putea fi complici.

UPDATE 00:45. Poliţia reia apelul către cei care au făcut înregistrări video şi fotografii să nu le publicepe internet. A oferit în schimb o adresa unde respectivele imagini pot fi încărcate pentru a fi verificate de anchetatori şi folosite la identificarea atacatorilor.

Poliţia şi forţele speciale antiteroriste germane caută trei persoane care au deschis focul în centrul comercial Olympia din Munchen. Au apărut informaţii despre focuri de armă care s-ar fi auzit în cel puţin alte două locuri din oraş, dar nu au fost confirmate. Gara Centrală a fost evacuată şi tot traficul a fost închis. În Munchen a fost declarată stare de urgenţă, iar poliţia anunţă pe Twitter că 8 oameni au murit. În cazul unui al nouălea cadavru, autorităţile verifică dacă aparţine unuia dintre atacatori sau unui complice.

UPDATE 00:35. Conform înregistărilor de la fața locului, se pare că atacatorul care a deschis focul în fața restaurantului McDonald’s ar fi același cu cel de pe parcarea unde a fost înregistrată discuția cu cetățeanul german. Aici, atacatorul a răspuns că este cetățean german și că a crescut într-o zonă cu locuințe sociale – Hartz 4.

1

UPDATE 00:30. Cancelarul Angela Merkel a convocat pentru astăzi o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate.

UPDATE 00.20. Mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis

UPDATE 00:15. Transportul public de suprafaţă şi metroul rămân închise până când autorităţile vor consideră ca nu mai există pericol pentru cetăţeni.

 

UPDATE 00:14. Şeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel a declarat că, în acest moment, nu poate fi exclusă nicio variantă. Atacul de la Munchen ar putea fi produs de islamişti sau, în aceeaşi măsură, de militanţi ai extremei dreapta.

UPDATE 23:55. Poliţia confirmă existenţa unui sinucigaş. Pare să fie cea de a 9-a persoană care a murit, în cazul căreia oficialii cred că ar fi fost complice cu atacatorii. Cadavrul a fost găsit în apropierea centrului comercial Olympia.

UPDATE 23:40. Marcus da Gloria Martins, purtător de cuvânt al Poliţiei din Munchen: Există un al 9-lea cadavru, verificăm posibila lui legătură cu atacatorii.

UPDATE 23:30. În presă se vorbeşte tot mai mult despre posibilitatea ca atacatorii din Munchen să fie adepţi ai extremei-dreapta. Neo-nazişti, cel mai probabil, cred jurnaliştii germani. Între timp, într-un anunţ postat pe Twitter, Poliţia anunţă că numărul morţilor a crescut la 8.

UPDATE 23:20. Autorităţile au decretat stare de urgenţă în Munchen. Într-o declaraţie de presă, purtătorul de cuvânt al poliţiei locale, Marcus da Gloria Martins, a anunţat că au murit 6 oameni. El a spus că numărul răniţilor încă nu este cunoscut, dar că ar fi „cel puţin dublu”. Oficialul a mai spus şi că operaţiunea care este în desfăşurare este cea mai mare din Germania din ultimii 10 ani.

UPDATE 23:05. Poliţia a făcut public un număr de telefon la care pot fi cerute sau oferite informaţii despre persoane dispărute în Munchen, în timpul atacului: +490800 7766350

UPDATE 23:00. Starea de alertă a fost extinsă în toată Germania. În presa germană au apărut informaţii conform cărora unul dintre atacatori s-ar fi sinucis.

UPDATE: 22:50. Poliţia Federală a confirmat pentru Suddeutsche Zeitung că 7 persoane au murit. Numărul răniţilor nu a fost precizat. La Berlin, are loc o reuniune a celulei de criză a guvernului federal. Angela Merkel nu participă.

UPDATE 22:40. Poliţia spune că nu are indicii care să o ducă la concluzia că atacatorii ar fi islamişti radicali.

UPDATE 22:30. La Munchen vor veni poliţişti din Austria, să ajute la căutarea atacatorilor. Cehia a anunţat că îşi sporeşte măsurile de securitate la graniţa cu Germania.

UPDATE 22:25. Poliţia confirmă că, până în acest moment, au murit 6 oameni. Numărul celor răniţi nu se cunoaşte. În acelaşi timp, forţele de ordine nu confirmă existenţa vreunul alt incident în afara celor din apropierea centrului comercial Olympiapark. Acolo s-a tras cu arma în interiorul mall-ului, din faţa unui McDonald’s şi de pe acoperişul unei parcări din apropiere.

UPDATE 22:10. Noi detalii de la atacul terorist din Munchen. Martorii au spus că atacatorii aveau asupra lor „arme lungi”.

UPDATE 22:00. Poliţia le-a cerut şoferilor să nu circule pe autostrăzile care leagă Munchenul de restul ţării. Şi spune că este nevoie ca şoselele să rămână libere pentru ca forţele de ordine să se poată deplasa cu cea mai mare viteză.

UPDATE 21:55. Un comunicat al Poliţiei din Munhen confirmă că în oraş este în desfăşurare un atac terorist.

UPDATE 21:35. În Munchen acţionează unitatea antiteroristă de elită. Este pentru prima dată prima dată când luptătorii GSG 9 sunt văzuţi pe străzile oraşului după 1972, atunci când a avut loc un atac terorist în timpul Olimpiadei de vară găzduite de Munchen.

UPDATE 21: 30 Atac la Munchen:Poliția anunță că suspectează că a fost vorba de un atac terorist și anunță ‘o amenințare teroristă acută’

2

Poliția a anunțat că suspectează că atacul de vineri seară, de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, este un atac terorist, transmite Reuters.

Potrivit DPA, opinia este împărtășită și de experți în securitate.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că martorii au văzut trei atacatori cu carabine și a adăugat că motivele atacatorilor nu sunt deocamdată cunoscute, transmite Reuters. Totodată, poliția din Munchen le-a cerut oamenilor să se abțină de la a distribui fotografii cu dispozitivul de poliție de la locul atacului.

Totodată, potrivit DPA, autoritățile din Munchen au declarat „stare specială” din cauza atacului din oraș, cerându-le oamenilor să stea în case. Potrivit unei declarații oficiale, poliția din Munchen vorbește de „o amenințare teroristă acută” în oraș.

Trei persoane care sunt căutate de poliție au comis „cel puțin șase morți” și „mai mulți răniți” în centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, au declarat surse din poliție pentru AFP, bilanț confirmat și de postul de televiziune BR.

UPDATE ORA 21:23 Atac armat la Munchen: Gara centrală este evacuată; transportul de suprafață, suspendat

3

Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a anunțat evacuarea principalei gări din Munchen pentru o operațiune a poliției după atacul armat de la complexul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen soldat cu mai mulți morți și răniți și în care, potrivit poliției, au fost implicați trei atacatori, relatează DPA.

„Circulația trenurilor a fost complet oprită”, a informat Deutsche Bahn. Trenurile din toate direcțiile spre capitala Bavariei au fost oprite înainte de a putea intra în oraș.

Operatorul public de transport MVG a anunțat că tot transportul subteran, dar și cel cu tramvaie și autobuze a fost suspendat, la ordinul poliției.

În același timp, departamentul de pompieri a anunțat că din informațiile pe care le deține nu s-au tras focuri de armă pe strada Stachus din centrul Munchenului, unde DPA relata anterior că populația s-a adunat și că s-au produs scene de panică.

De asemenea, poliția din Munchen susține că suspectează că atacul de la centrul comercial din Munchen a fost unul terorist, iar autoritățile au decretat „stare specială”, cerându-le oamenilor să rămână în propriile locuințe.

UPDATE ORA 21:14 Atac armat la Munchen: Trei persoane înarmate ar fi fost implicate

Poliția din Munchen a anunțat pe contul său de Facebook că martorii oculari au semnalat trei persoane înarmate care ar fi fost implicate în atacul de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic, relatează Reuters.

Potrivit unor martori oculari, pe lângă centrul comercial Olympia, s-ar fi tras focuri de armă pe străzile Hanauer și Ries.

Poliția cere populației să rămână acasă sau să caute adăpost în clădirile din apropiere.

5

sursă din poliție citată de AFP invocă un bilanț de „probabil șase morți” și mai mulți răniți. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din Bavaria a infirmat că instituția pe care o reprezintă ar fi confirmat moartea a trei persoane în atacul armat.

Potrivit DPA, în centrul orașului Munchen s-a stârnit panică în contextul în care populația s-a adunat în piața Stachus. Potrivit unui reporter al agenției germane de la fața locului, oamenii plâng și țipă. Polițiști puternic înarmați încearcă să mențină ordinea.

Pe de altă parte, Thomas Baumann, un purtător de cuvânt al poliției din Munchen, a spus că poliția nu știe unde sunt atacatorii. „Încercăm să aducem situația sub control. Nu știm unde sunt atacatorii”, a spus el.

Ziarul Muncher Abendzeitung a avansat un bilanț de 15 morți, iar televiziunea germană NTV a evocat zece persoane decedate în atacul armat de vineri de la centrul comercial din apropierea Stadionului Olimpic din capitala bavareză.

6

 

Agenția de presă DPA a relatat că atacul a început la ora locală 17:52 (15:52 GMT), într-un restaurant fast-food, potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al poliției din Munchen, Thomas Baumann.

Potrivit cotidianului Bild, un atacator a fugit în centrul comercial și a deschis focul asupra mai multor persoane, iar apoi s-a deplasat în direcția unei stații de metrou.

Între timp, autoritatea de transport din Munchen anunță că a oprit circulația mai multor trenuri, tramvaie și autobuze după atacul armat.

* UPDATE ORA 21.02 Atac armat la Munchen: Ministerul de Interne din Bavaria confirmă moartea a trei persoane

Ministerul de Interne al landului german Bavaria confirmă moartea a trei persoane în atacul armat de vineri de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, relatează Reuters.

Potrivit DPA, în centrul orașului Munchen s-a stârnit panică în contextul în care populația s-a adunat în piața Stachus. Potrivit unui reporter al agenției germane de la fața locului, oamenii plâng și țipă. Polițiști puternic înarmați încearcă să mențină ordinea.

Pe de altă parte, Thomas Baumann, un purtător de cuvânt al poliției din Munchen, a spus că poliția nu știe unde sunt atacatorii. „Încercăm să aducem situația sub control. Nu știm unde sunt atacatorii”, a spus el.

7

 

UPDATE ore 20:44 Atac armat la Muchen. Media: germane avansează un bilanț de până la 15 morți; Poliția crede că există mai mulți atacatori

Atacul armat de vineri de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, soldat cu până la 15 morți potrivit media, ar fi comis de mai mult de o persoană, informează poliția, care anunță că nimeni nu a fost încă arestat, relatează Reuters.

Ziarul Muncher Abendzeitung a avansat un bilanț de 15 morți, iar televiziunea germană NTV a evocat zece persoane decedate în atacul armat de vineri de la centrul comercial din apropierea Stadionului Olimpic din capitala bavareză.

Agenția de presă DPA a relatat că atacul a început la ora locală 17:52 (15:52 GMT), într-un restaurant fast-food, potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al poliției din Munchen, Thomas Baumann. Nu este clar dacă au existat unul sau mai mulți atacatori.

O purtătoare de cuvânt a poliției locale a spus că există mai mulți morți și răniți, evitând să furnizeze un bilanț al victimelor. Ea a precizat că în opinia poliției este implicat mai mult de un singur atacator.

Poliția din Munchen a anunțat pe contul său de Twitter că are „în acest moment o intervenție polițienească importantă într-un centru comercial”, cerând populației să nu se deplaseze „în zonă”.

Potrivit cotidianului Bild, un atacator a fugit în centrul comercial și a deschis focul asupra mai multor persoane, iar apoi s-a deplasat în direcția unei stații de metro.

Între timp, autoritatea de transport din Munchen anunță că a oprit circulația mai multor trenuri, tramvaie și autobuze după atacul armat. De asemenea, relatează Reuters citând NTV, forțele speciale au ajuns la complexul comercial în care a avut loc atacul și unde operațiunea de evacuare continuă.

8

UPDATE 19.47 Germania: Mai mulți morți într-un incident armat dintr-un centru comercial din Munchen

Mai mulți oameni au murit în urma unui incident armat de vineri seară dintr-un centru comercial din Munchen, capitala landului Bavaria din sud-estul Germaniei, relatează Reuters, citând media germane.

Potrivit DPA, un purtător de cuvânt al poliției a declarat că în incidentul armat s-ar fi înregistrat răniți și „posibil morți”. Conform AFP, care citează o sursă din poliția germană, bilanțul incidentului ar fi de un mort și zece răniți.

Süddeutsche Zeitung (SZ) scrie că mai mulți oameni au fost uciși într-un atac armat și că poliția răspunde printr-o operațiune de amploare.

Conform autorităților, ar fi vorba despre un singur om înarmat implicat în atac.

SZ scrie că este în legătură cu angajați din centrul comercial care sunt nevoiți să se ascundă în propriile magazine. Mai multe persoane au postat pe social media imagini cu elicoptere ale poliției în zonă, relatează thelocal.de.

ORA 19.41 Împușcături într-un centru comercial din Munchen 

Focuri de armă au fost auzite vineri seară într-un centru comercial din Munchen, capitala landului Bavaria din sud-estul Germaniei, relatează Reuters. Deocamdată nu există informații despre autori sau eventuali răniți.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *