Unul dintre cei trei teroriști a vorbit despre ura față de americani cu șoferul care i-a dus la aeroport. Întreaga mărturie

  • Adelina Mitrache
  • 24 martie 2016
  • Externe
najim

Autoritățile belgiene au reușit să evite un scenariu mult mai grav anihilând o parte a celulei teroriste în urma operațiunii din cartierul bruxellez Forest și a arestării lui Salah Abdeslam și a complicelui său Choukri în cartierul Molenbeek.

Sumarul evenimentelor, joi, 24 martie:

10:50 Șoferul taxiului care i-a dus marți pe cei trei teroriști din cartierul Schaerbeek până la aeroportul Zaventem a declarat că doar unul dintre ei, cel care purta pălărie și o jachetă de culoare deschisă, a discutat cu el, îndreptând conversația către americani și exprimându-si furia față de Statele Unite ale Americii.

Bărbatul cu pălărie și jachetă, căutat de poliție și care nu s-a aruncat în aer pe aeroport, și-a exprimat nemulțumirea față de SUA, menționând în cursul conversației exemple de acțiuni americane ce nu pot fi trecute cu vederea. Un subiect de discuție extrem de interesant în acest caz în condițiile în care se știe că mai mulți americani au fost afectați în atacul de pe aeroportul din Bruxelles, în care 11 persoane și-au pierdut viața, notează sursa citată.

Imediat după ce bărbații s-au urcat în mașină, taximetristul a simțit un miros ciudat în vehicul. Un miros de amoniac, a spus el. El și-a amintit totodată că în timpul călătoriei cei doi bărbați în negru nu au vorbit aproape deloc.

La sosirea la aeroport, șoferul de taxi a fost de asemenea intrigat de un alt element: el ar fi văzut pete albe pe valizele celor trei bărbați. Bărbatul s-a întors la mașină și a preluat un alt client. În cursul acestei noi călătorii el a auzit vorbindu-se despre exploziile de pe aeroportul Zaventem și a făcut imediat legătura cu cei trei clienți pe care i-a avut înainte. Șoferul și-a dus noul client la adresa cerută și apoi s-a îndreptat către cel mai apropiat comisariat de poliție.

Taximetristul le-a oferit informații valoroase anchetatorilor, inclusiv adresa de la Schaerbeek de unde i-a luat pe cei trei bărbați, precum și numărul valizelor cu care aceștia au plecat. În plus față de valizele în care se aflau cele două bombe care au explodat în cursul dimineții, polițiștii au putut localiza o a treia bombă pe aeroport după atentat, notează cotidianul belgian.

10:30 Bărbatul îmbrăcat în pantaloni negri și o jachetă de culoare deschisă și având capul acoperit cu o pălărie neagră, individ ce apare în fotografia surprinsă înaintea atentatului comis marți dimineață la aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem, este în prezent ‘piesa lipsă’ în ancheta lansată de autoritățile belgiene, comentează joi cotidianul belgian Le Soir.

Nicio confirmare însă nu îl vizează pe bărbatul care apare în fotografia surprinsă înaintea atentatului comis marți dimineață la aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem și despre care se știe că actualmente este în libertate, notează Le Soir. El este individul care a abandonat, în sala de plecări a aeroportului, bagajul ce conținea ‘‘încărcătura cea mai importantă”, care a explodat ulterior, în condiții de siguranță, în prezența serviciilor de deminare belgiene.

Parchetul federal belgian a dat asigurări că nicio armă de război sau armă albă aparținând comandoului nu a fost descoperită la aeroport.

Or, este sigur că unii răniți sunt tratați în urma rănilor provocate de gloanțe, ceea ce înseamnă că ‘bărbatul cu pălărie’ ar fi deschis focul înainte ca ceilalți complici să activeze încărcăturile explozive la aeroport, individul fugind ulterior având arma asupra sa.

Potrivit ziarului belgian, autoritățile au forțat astfel celula aflată la originea atentatelor de la Bruxelles să-și accelereze planul și aceasta nu a mai vizat țintele stabilite inițial, printre care centralele nucleare din Belgia.

Potrivit informațiilor DH, cele două persoane care au ridicat camera ascunsă în fața domiciliului directorului programului de cercetare și dezvoltate nucleară belgian, erau frații Ibrahim și Khalid El Bakraoui, la puțin timp după atentatele de la Paris din noiembrie 2015.

Înregistrarea video de circa zece ore a fost confiscată în decembrie de la unul dintre suspecții în atentatele de la Paris, Mohamed Bakkali, și în ea pot fi urmărite venirile și plecările acestui director al programului nuclear.

După confiscarea înregistrării video, anchetatorii au înțeles că țintele teroriștilor erau susceptibile să pună în pericol mai mult ca oricând securitatea națională, notează La Derniere Heure.

În urma aflării acestei informații, la data de 17 februarie un număr de 140 de militari au fost detașați la centrale nucleare ale țării pentru a asigura securitatea, iar DH speculează că acest lucru ar fi putut să-i determine pe teroriști să-și schimbe planurile și să vizeze ținte mai ‘ușoare’, precum o stație de metrou sau aeroportul.

După dublul atac care a îndoliat Bruxellesul, ancheta a ajuns la o certitudine, scrie ziarul. Una și aceeași celulă a comis atacurile de la Paris și Bruxelles, o rețea orchestrată de tineri belgieni, dintre care majoritatea au luptat în Siria, relatează DH.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *