Unul din inelele eroinei Franței, Ioana d’Arc, va fi arătat publicului

  • Alexandru Matei
  • 19 martie 2016
  • Cultură

Un inel atribuit Ioanei d’Arc, pe care britanicii l-au păstrat vreme de şase secole,va fi arătat publicului francez de noul său proprietar.

Inelul, cumpărat contra unei sume de peste 376.000 euro, la o licitaţie organizată în 26 februarie la Londra, de Timeline Auctions.

Suntem la începutul cercetării, este o muncă grea, dar şi o aventură frumoasă

Vanessa Soupault- specialist francez

Inelul are gravate trei cruci ale călugărilor din Lorraine, precum şi inscripţia „JHS-MAR”, care semnifică ”Iisus – Maria”.

Istoricii au stabilit că Ioana d’Arc a avut trei inele: unul mic, din aur, pe care îl avea de la bunica sa, un altul, dăruit de fratele ei şi, în fine, un al treilea inel, cel acum controversat, care i-ar fi fost furat şi dus în Anglia.

Actele procesului Ioanei d’Arc, care a condus la arderea ei pe rug, în 30 mai 1431, la Rouen, demonstrează că ea a fost interogată în privinţa acestui inel.

Potrivit istoricului Olivier Bouzy, responsabil al Centrului de arhive Ioana d’Arc din Orléans, acest inel a revenit deja, în trecut, în Franţa.

Potrivit cotidianului Le Figaro, raportul experţilor, care va fi făcut public în 20 martie, într-o ceremonie la Puy du Fou, va arăta că inelul datează din secolul al XV-lea.

Unul dintre cele 3 inele ale eroinei naționale a Franței a fost răscumpărat de francezi la o licitație. Bijuteria  era o pradă de război păstrată de englezi de la sfârşitul Războiului de o Sută de Ani. Acest inel  revine în Franţa, după 600 de ani de exil, având în vedere că a fost cumpărat vineri la licitaţie de Puy du Fou, desemnat cel mai bun parc tematic din lume.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *