Ultimele Știri

“Uniunea scriitorilor din puşcărie”, în vizorul șefei DNA

gigi becali

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a luat în vizor lucrările științifice care au început să apară pe bandă rulantă, în urma condămnărilor obținute de instituția pe care o conduce.

De la Gigi Becali, George Copos și Adrian Năstase, acum orice penal ascuns pentru câțiva anișori la ”facultate”, începe să creeze lucrări științifice într-un ritm care iar face invidioși chiar și pe scriitorii de renume.

Laura Codruța Kovesi spune că această modalitate de reducere a pedepsei trebuie limitată și devine deja o problemă a sistemului judiciar.

„Cred că este important ca această modalitate de reducere a pedepsei să fie limitată pe viitor. Cei care au veleități științifice și pot să scrie cărți, cred că pot să facă acest lucru și în libertate, dar și atunci când sunt în stare de arest preventiv sau când execută o pedeapsă. Nu aceasta este problema, ci problema este verificarea acestor lucrări și caracterul lor științific.

În prezent, nimeni nu verifică caracterul științific al acestor lucrări, nimeni nu verifică dacă persoana care execută pedeapsa a avut efectiv timp să scrie această lucrare, nimeni nu verifică dacă nu cumva aceste cărți au fost trimise integral de către o altă persoană din afara penitenciarului”, a mai spus Kovesi.

Șefa DNA propune ca Administrația Națională a Penitenciarelor să verifice aceste cazuri și să aplice  “o cenzură serioasă”.

„Cred că este un fenomen îngrijorător, mai ales că el se manifestă cu preponderență în cazurile DNA. În luna aprilie, am fost prima instituție publică din România care am sesizat că există acest fenomen îngrijorător, motiv pentru care am cerut Ministerului Justiției și Consiliului Superior al Magistraturii modificarea acestei legi.

Ni s-a părut foarte ciudat faptul că doar cei anchetați de DNA sunt foarte prolifici în momentul în care ajung în penitenciar, că reducerea pedepsei se face chiar cu câteva luni, practic încearcă să schimbe modalitatea de executare a pedepsei, că nu în toate cazurile lucrările pe care le prezintă au un caracter științific și acesta este motivul pentru care am cerut modificarea legii”, a afirmat Kovesi.

Topul scriitorilor din spatele gratiilor:

George Copos – 5 cărţi
Adrian Năstase – 4 cărţi
Antonie Solomon – 3 cărţi, două lucrări ştiinţifice
George Becali – 2 cărţi, înca una nefinalizată
Gheorghe Mencinicopschi – 2 cărţi
Nicolae Mischie – 2 cărţi
Marius Petcu, fostul lider de sindicat Sanitas – 1 volum de poezii
Jean Pădureanu – 1 carte

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*