Ultimele Știri

Unitățile medicale private au crescut cu 300% în ultimii 15 ani

În România există, în prezent, 56.295 de unităţi sanitare, iar 75% dintre acestea sunt private, potrivit unui studiu bazat pe date ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

Infrastructura medicală privată acoperă 75% din totalitatea unităţilor medicale din România, crescând cu 300% în ultimii 15 ani. Mai mult decât atât, în ceea ce priveşte policlinicile, centrele şi cabinetele medicale de specialitate şi cabinetele stomatologice, procentul ajunge la 90%, se arată într-un comunicat de presă remis luni agenţiei Mediafax.

„Potrivit Institutului Naţional de Statistică, dezvoltarea sistemului medical privat s-a extins de 60 de ori, din anul 1997, în ceea ce priveşte unităţile medicale şi personalul angajat. Aşa se face că, până în anul 2014, numărul paturilor din unităţile medicale private a crescut de la 63 la aproape 5800. În acelaşi timp, paturile din sistemul public s-au împuţinat, de la 166.411 la 125.192, ceea ce înseamnă o scădere de 24,76%. Cele mai mari scăderi sunt înregistrate în judeţele Arad şi Tulcea, unde numărul de paturi s-a înjumătăţit. Cele mai multe paturi în sistemul privat sunt în Bucureşti (1312), Iaşi (709), Braşov (466) şi Arad (345), iar la polul opus, există 14 judeţe fără o astfel de facilitate”, se arată în comunicatul de presă.

Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private şi al Alianţei Pentru Sănătate din România, susține că mediul medical privat nu intră în competiție cu cel public, ci încearcă să îl completeze pe acesta, oferind cele mai bune servicii pacienților.

„Există o preocupare constantă în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă. Nicio investiţie nu este făcută înainte ca un jucător să analizeze nevoile şi să îşi ia toate măsurile necesare pentru ca rezultatul să fie cel dorit şi estimat. A nu se înţelege că suntem în competiţie cu sistemul public de sănătate. Ba, dimpotrivă, căutăm să ne completăm, deci să fim două structuri complementare. La început, a fost dificil, dar acum lucrurile s-au aşezat şi există o oarecare predictibilitate, mai ales că avem un scop comun: acela de a oferi cele mai bune servicii pacienţilor noştri, deziderat pe care noi îl completăm cu acela de a menţine un preţ accesibil”, susţine Cristian Hotoboc.

Numărul medicilor care lucrează în mediul privat a crescut de la 2,23% în 1997, la 25,98% în 2014, ca pondere din totalul medicilor care lucrează în România, inclusiv medici de familie şi stomatologi, potrivit Mediafax.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*