Ultimele Știri

Unitatea suporterilor români e aproape!

Turneul ULTRA

În această săptămână a avut loc o premieră în România. Majoritatea peluzelor din țară s-au reunit la Brașov pentru a fi actorii spectacolului fotbalistic de pe teren, dar și din spatele acestuia. Confruntarea suporterilor a avut loc doar la mijlocul terenului, pentru că pasiunea comună către acest sport a primat în fața dușmăniei.

Turneul Ultra de la Brașov a fost asemănător unei povești populare despre care toți au auzit, însă puțini cred în veridicitatea celor întâmplate. Se poate ca rivalitățile istorice să fie uitate pentru un moment, iar fotbalul de pe maidan să fie transpus de aceiași îndrăgostiți suporteri pe un teren simplu, unde fair-play-ul e la el acasă.

Cine s-a gândit vreodată că pot sta alăturați steliștii, craiovenii, dinamoviștii și rapidiști, iar echipele de tradiție mai mici, precum Farul Constanța, Universitatea Cluj, FC Brașov sau Jiul Petroșani să li se alăture în hora fotbalului de amatori.

Nu a fost nevoie de garduri sau sârmă ghimpată pentru a-i despărți pe vechea gardă a Sudului Stelei și pe cei de la adevărata Universitatea Craiova, deși au avut un meci direct împreună. Totul s-a decis pe teren, ca în vremurile bune ale fotbalului românesc. 

„Pentru mine și echipa mea de organizatori a fost un turneu foarte dificil de creat, pentru că ne-am lovit de acea slabă credibilitate din partea anumitor peluze. De exemplu, când au văzut că avem ca participanți pe Sud Steaua, Sud Dinamo, T2 Rapid, am zis să contactăm alte echipe de tradiție, cum ar fi UTA, Petrolul, Timișoara, care din păcate ne-au refuzat”, spune Cristian, care și-a luat rolul de împăciutor al suporterilor în acest caz.

Nostalgia provocată de fotbalul modern, în care banii mișcă mingea de pe orice stadion din țară, i-a adunat împreună, pe steliștii rămași fără nume și emblemă, pe rapidiștii retrogradați, pe dinamoviștii aflați în insolvență, pe craiovenii rămași fără echipă, pe piteștenii cu echipă proprie, pe „U”iștii cu un viitor incert ș.a.m.d. Toți au avut și au de suferit, iar suferința lor comună îi unește.

„Ideea de unitate, ideea de a fi împotriva FRF, LPF i-a motivat pe toți să vină. Pentru că în ziua de azi trebuie să aștepți o săptămână, o lună, și tot nu reușești să vezi un meci între două echipe de tradiție în România. Poate doar să aștepți un meci de Cupă și să dai niște acatiste”, explică Cristian.

Unitatea suporterilor din România este departe de a se transpune în realitate, însă la Brașov s-a făcut un prim pas pentru realizarea acestei idei, mai ales că se apropie meciul cu Ungaria din preliminariile EURO 2016. La fel precum rivalii de la Ujpest și Ferencvaros au putut să stea cot la cot în timpul deplasării de la București, se nutrește și pe tărâmul românesc o asemenea intenție nefructificată. De aceea Brașovul, sâmbătă, și-a deschis porțile către negocierile unei unități, deși deciziile importante au nevoie de timp.

„Unitatea suporterilor din România e foarte aproape. La acest turneu s-a demonstrat clar că a fost o unitate totală, pentru că nu a venit jandarmeria, nu au fost forțe de ordine care să asigure paza, iar noi singuri ne-am gospodărit. Totuși noi nu ne-am adunat la Brașov pentru a face o ședință despre meciul cu Ungaria, pentru că ne vom lovi oricum de bariera distribuției biletelor. Maxim 300 de bilete vor ajunge la noi, așa că degeaba vorbim despre deplasarea de la Budapesta. Noi doar am creat acum mediul propice pentru a aduna peluzele importante din țară”, a zis organizatorul Turneului Ultra, care se află de mulți ani în acest fenomen din spatele porților marilor echipe.

Până vor ajunge la un numitor comun pentru susținerea naționalei, ultrașii s-au distrat în ziua în care a debutat noul sezon fotbalistic. Dacă pe timpuri pauza competițională acutiza dorința de a susținte echipa locală, iar primul meci reprezenta un recital desăvârșit al fanilor, acum prima etapă a Ligii 1 a adunat mai puțin 30.000 de oameni pe toate stadioanele din țară.

Vă invităm să vizionați o GALERIE FOTO și VIDEO de la Turneul ULTRA

Pentru a înțelege mai bine fenomenul ultra, vă voi relata doar un scurt episod receptat în timpul acestui Turneu la care am fost prezenți. Fascinat de ceea ce se întâmplă pe stadionul Forex din Brașov, unde sute de oameni cântau și lansau torțe și fumigene pentru niște băieți care alergau mingea pe gazonul sintetic, un puști s-a apropiat de unul dintre fanii steliști prezenți la competiție și l-a întrebat de ce sunt toți îmbrăcați la fel și de unde poate face rost și el de un asemenea tricou. Răspunsul a venit promt: „Suntem o familie, iar acest tricou se merită. După 10 ani sau 100 de meciuri prezente alături de noi, vei putea probabil să obții și tu unul!”

Sud Steaua

REZULTATE: Din grupe în sferturi, și din sferturi în semifinale au ajuns Sud Steaua, Tribuna a 2-a Rapid, Universitatea Cluj și Uniți sub tricolor, care și-au împărțit podiumul mândriei. Suporterii rapidiști au fost învingătorii primei ediții a Turneului ULTRA, însă mai puțin au contat trofeele, decât prezența alături de cei care simt și trăiesc la fel, doar că pentru o altă echipă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*