Ultimele Știri

Ungaria vrea să facă o alianţă cu Rusia

Parlamentul din Ungaria a pregătit un amendament legislativ care ar permite construcţia gazoductului South Stream pe teritorul ţării fără să fie nevoie de consultarea Uniunii Europene sau a altor instituţii internaţionale.

Întelegerea vine după ce Uniunea Eupropeană s-a împotrivit când acest gazoduct trebuia să fie construit pe teritoriul Bulgariei, ocolind Ucraina. Bulgaria a sistat orice activitate legata de South Stream.

„Bulgaria este parte a Uniunii Europene, aşa că am început o procedura de sistare în legatură cu South Stream. Am facut presiuni asupra autorităţilor de la Sofia, care trebuie să respecte legislaţia comunitară. Am cerut oprirea construcţiei gazoductului”, a explicat oficialul european acum o lună.

Comisia pentru economie a Parlamentului de la Budapesta, condusă de Antal Rogan, şeful grupului parlamentar al Fidesz, a redactat o propunere de amendament la un proiect de lege al unui parlamentar al partidului de guvernământ. Amendamentul ar permite începerea construcţiei South Stream în pofida rezervelor şi obiecţiilor Uniunii Europene.

Amendamentul prevede ca orice companie de gaze care nu este operator al unor sisteme de transport al gazelor să nu fie obligată să respecte reglementările la care este supus un astfel de operator.

Uniunea Europeană se opune tentativelor Moscovei de a-şi extinde influenţa imperială, unul dintre mijloace fiind şi gazoductul South Stream, în actuala formă a proiectului. Comisia Europeană a adoptat o poziţie fermă în acest subiect, susţinând că nu va negocia construcţia conductei înainte de rezolvarea conflictului ruso-ucrainean.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*