Ultimele Știri

Ungaria opreşte robinetul pentru Ucraina

 Ungaria a încetat livrarea de gaze către Ucraina prin operatorul său FGSZ care a anunţat joi că a suspendat pe o durată nedeterminată livrarea de gaze din motive tehnice, o măsură „neaşteptată şi inexplicabilă”, potrivit grupului public ucrainean Naftogaz.

FGSZ a anunţat într-un comunicat trimis agenţiei ungare de presă MTI că a oprit livrările pe „o durată nedeterminată, joi, la ora 16.00 GMT (19.00, ora României). 

„Utilizatori ai reţelei ne-au informat că începând de (vineri), 26 septembrie, cererea de gaze va creşte semnificativ”, a afirmat FGSZ.

FGSZ a declarat că începând din martie 2013, a furnizat Ucrainei 16,8 milioane de metri cubi de gaze zilnic. Însă, acest volum nu este garantat, deoarece nivelul livrărilor „depinde de condiţiile tehnice şi comerciale”, care se pot schimba.

Această decizie apare în urma întâlnirii dintre premierului ungar Victor Orban şi preşedintele gigantului rus Gazprom, Aleksei Miller,care a avut loc acum câteva zile la Budapesta.

Potrivit agenţiei MTI, ei au discutat despre lucrările de pregătire pentru proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream, care ar trebui să treacă prin Ungaria, şi despre „furnizarea stabilă şi sigură de gaze naturale pentru iarnă”.

Rusia a suspendat în iunie livrările de gaze către Ucraina, care refuză creşterea preţului impusă de Gazprom în contextul crizei dintre Kiev şi Moscova.

Astfel, Ungaria începe să facă jocul Rusiei, de a constrânge şi izola Ucraina de restul lumii civilizate. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*