Ultimele Știri

Ungaria face pregătiri pentru a putea ridica gardul de la graniţa cu România în decurs de 10 zile

granita gard

Ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, a declarat miercuri că Budapesta face pregătiri care să permit ridicarea gardului antiimigranţi la graniţa cu România în decurs de 10 zile, dacă acest lucru va fi necesar, relatează Reuters.

De asemenea, Ungaria va suplimenta numărul poliţiştilor şi militarilor care patrulească la graniţa sa sudică. “Ungaria îşi va spori protecţia la graniţe şi declarăm situaţie de criză în toată ţara, din cauza migraţiei”, a spus Pinter.

Ungaria a ameninţat încă de toamna trecută că va ridica la graniţa cu ţara noastră un gard similar celui construit la frontiera cu Serbia.

Autorităţile de la Budapesta au precizat că vor lua această măsură numai dacă fluxul de refugiaţi renunţă la ruta balcanică şi se orientează spre România.

La sfârşitul lunii februarie, premierul Viktor Orban a anunţat că le-a ordonat miniştrilor apărării şi de interne să înceapă pregătirile pentru gard.

Anunţul de miercuri vine după ce ruta balcanică a fost blocată. Macedonia a anunţat că a oprit complet accesul imigranţilor ilegali, iar Slovenia a introdus la miezul nopţii noi restricţii la graniţe, în cadrul eforturilor de a închide ruta balcanică, din Grecia până în Europa Occidentală, astfel că numai migranţii care vor să ceară azil şi cei care au nevoie de asistenţă umanitară clară mai pot intra în ţară. Serbia a avertizat că va lua măsuri similare.

Între timp, peste 2.000 de migranţi, majoritatea din Siria, Irak şi Afganistan, ajung zilnic în Grecia din Turcia. Aproximativ 14.000 de oameni sunt blocaţi la Idomeni, la graniţa Greciei cu Macedonia.

Peste un milion de migranţi au ajuns anul trecut în Europa, majoritatea din state afectate de conflicte armate, precum Siria şi Afganistan, arată datele Organizaţiei Internaţionale pentru Migrare (OIM). Cei mai mulţi dintre refugiaţi (peste 920.000) au intrat pe teritoriul UE prin Grecia, după ce au traversat Marea Mediterană.

În 2016, 84.320 de imigranţi au sosit în Europa pe cale maritimă, în timp ce alţi 410 s-au înecat sau au fost declaraţi dispăruţi în încercarea de a ajunge pe continentul european.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*