Ultimele Știri

Ungaria ar putea stopa livrările de gaze către Ucraina din cauza mobilizării etnicilor maghiari

razboiul din ucraina

În Ucraina se desfășoară a patra etapă a mobilizării parţiale a populaţiei pentru război, iar minoritățile etnice sunt vizate de încorporarea în armata ucraineană. Dacă Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu ambasadorul Ucrainei de la București pentru a discuta despre acest subiect, Ungaria a propus spre dezbatere Comisiei pentru securitatea naţională din Parlament situaţia minorităţii maghiare din Ucraina.

Parlamentarii ungari se tem că maghiarii din Ucraina sunt recrutaţi în mod disproporţionat faţă de mărimea comunităţii, iar despre aceasta s-a discutat în cadrul Comisiei pentru securitatea naţională din Parlament în vederea întreprinderii unor măsuri de protecție pentru etnicii maghiari din Ucraina.

Dacă partidul de opoziţie ecologist LMP, prin vocea lui Bernadett Szél a mizat pentru reprimirea în țară a compatrioților săi, Ádám Mirkóczki, din partea partidului extremist Jobbik, a declarat că trebuie de stopat livrările de gaze către Ucraina, pentru a pune presiune pe guvernul de la Kiev pentru a nu recruta etnici maghiari pentru ‘frontul de Est’, conform Hungary Matters.

„Conflictul din estul Ucrainei face tot mai multe victime din rândul civililor”, a declarat preşedintele comisiei, Zsolt Molnár, cerând să se ia măsuri pentru ca Ucraina să nu poată mobiliza maghiari în număr mare, având în vedere că întreaga comunitate maghiară din Ucraina numără doar 200.000 de persoane.

La această şedinţă, care s-a desfăşurat cu uşile închise, au participat reprezentanţi ai unor organisme de stat din Ungaria, inclusiv şeful poliţiei naţionale, Károly Papp.

Amintim că aproximativ 2.500 de bucovineni au primit sau urmează să fie recrutați pentru a fi trimiși pe frontul din estul Ucrainei, iar la inițiativa Ministerului de Externe, Bogdan Aurescu i-a transmis ambasadorul ucrainean Teofil Bauer în cadrul unei întâlniri ca mobilizarea din Ucraina să nu aibă un caracter selectiv şi să se evite abordări discriminatorii inclusiv pe considerente de ordin etnic.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*