Ultimele Știri

Un studiu îmbucurător: Adolescenţii români cred că pot avea succes fără să emigreze şi vor să contribuie la schimbarea societăţii

elevi liceu tineri adolescenti

Cei mai mulţi adolescenţi români cred că pot să aibă succes în ţară şi aproape trei sferturi dintre ei spun că sunt hotărâţi să îşi construiască un viitor aici pentru că vor să contribuie, prin muncă, la schimbarea societăţii româneşti, potrivit unui studiu realizat la iniţiativa Educaţie Azi, în rândul tinerilor de 14 – 18 ani.

Adolescenţii români sunt convinşi că România este o ţară în care sunt recompensaţi pe măsura muncii depuse şi că pot avea succes fără să emigreze, rezultă din studiul făcut de agenţia de cercetare Open-I Research.

Astfel, doar 16 la sută dintre cei chestionaţi cred că pot accede la un trai mai bun doar dacă pleacă în străinătate, iar peste 73 la sută dintre ei au afirmat că îşi doresc foarte mult să contribuie, prin muncă, la schimbarea în bine a societăţii româneşti.

”Faţă de acum câţiva ani, observăm că adolescenţii au o viziune mai optimistă asupra viitorul şi sunt mai încrezători că pot contribui la schimbarea în bine a societăţii. În acest studiu, am văzut că există un segment important de tineri care văd o legătură directă între eforturile lor şi rezultatele obţinute, care cred în importanţa unei educaţii solide, care vor să aibă o viaţă cât mai activă şi care se implică din ce în ce mai mult în activităţi extraşcolare”, afirmă Adina Nica, Managing Director Open-I Research.

Studiul mai arată că 84 la sută dintre tinerii chestionaţi sunt convinşi că pot primi recompense pe măsura eforturilor lor, iar 54 la sută consideră că pot realiza ceea ce îşi propun fără nepotisme. În plus, 85 la sută dintre ei cred că educaţia este cea mai importantă bază pe care îşi pot construi succesul profesional.

În urma centralizării datelor a mai rezultat că 96 la sută dintre cei chestionaţi vor să aibă vieţi active şi să se implice în activităţi care îi pasionează.

Iniţiatorii studiului au mai constatat că, în timpul liber, tinerilor le place să se implice în activităţi extraşcolare (39 la sută), să practice un sport de care sunt pasionaţi (27 la sută), să aibă activităţi artistice (25 la sută), să facă voluntariat pentru diferite cauze sociale/protecţia mediului şi să participe la olimpiade şcolare (câte 23 la sută).

”Pasiunea pentru artă apare mai frecvent la tinerii de 14-16 ani decât la cei de 17-18 ani (59 la sută dintre adolescenţii tineri vs. 42 la sută dintre adolescenţii mai maturi). În plus, o parte dintre ei au căutat moduri noi şi moderne de a se exprima în mediul online, 13 la sută dintre ei deţinând un blog sau un canal de comunicare video de tip blog”, se arată în studiul citat.

Studiul despre stilul de viaţă al adolescenţilor din România a fost făcut în perioada septembrie-octombrie 2015 şi a fost realizat pe un eşantion reprezentativ naţional urban de 357 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, care provin dintr-un mediu mai degrabă cu atitudini pozitive privind societatea şi schimbarea acesteia. Practic, tinerii provin din familii în care nu au fost situaţii traumatice precum divorţ, asistarea la abuz fizic/verbal sau alcoolismul unui părinte, părinţii au relaţii bune, cu conflicte minore şi rare, iar tatăl este implicat în relaţia cu ei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*