Ultimele Știri

Un stat membru UE acuză Rusia de asasinarea președintelui: ‘Suntem victimele terorismului modern’. Reacția dură a Kremlinului

putin

Acuzații dure din partea unui stat membru UE îndreptate către Rusia, la aproape 6 ani de la moartea președintelui țării. Moscova reacționează, răspunzând la rândul ei, teoriilor ministerului Apărării din Polonia. 

Kremlinul respinge categoric acuzațiile ministrului Apărării din Polonia, care a sugerat în repetate rânduri că moartea președintelui Lech Kaczynski nu a fost un accident, ci un asasinat pus la cale de Rusia.

Investigațiile oficiale conduse de Rusia și Polonia au ajuns la aceeași concluzie: accidentul aviatic din 2010, de lângă Smolensk, Rusia, a fost cauzat de piloții care au încercat să aterizeze cu orice preț, în ciuda ceții dense, scrie The Guardian.

Încă de la început, Antoni Macierewicz, ministrul Apărării poloneze, a sugerat că Rusia se afla în spatele accidentului aviatic în care și-au pierdut viața 96 de oficiali ai guvernului din Polonia. În ultimele zile însă, acuzațiile ministrului au vizat direct Kremlinul.

„Ce s-a întâmplat la Smolensk a țintit să lase Polonia fără un conducător care ne ducea pe o cale a independenței. Am fost victimele terorismului în 1930 și prin cazul de la Smolensk putem spune că suntem primele victime ale terorismului în conflictele moderne care au loc chiar sub ochii noștri”, a spus Antoni Macierewicz.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, a respins imediat acuzatiile, pe care le-a catalogat drept „nefondate, tendentioase si care nu au nicio legatura cu circumstantele reale ale tragediei”.

Declarațiile lui Macierewicz au fost criticate și de fostul viceministru de Externe, care s-a declarat „îngrozit de aceste cuvinte”.

Între timp, fratele geamăn al lui Lech Kaczynksi, Jaroslaw, liderul partidului aflat la putere, a făcut presiuni pentru a redeschide ancheta în cazul Smolensk, lucru care s-a și întâmplat luna trecută.

În aprilie 2010, avionul care ducea o delegație prezidențială în Rusia, pentru comemorarea ofițerilor polonezi uciși de poliția sovietică secretă în 1940 s-a prăbușit înainte de aterizare, după ce s-a lovit de copacii dintr-o pădure aflată chiar lângă aeroport.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*